Om mig och min mat

Jag i Karibien Foto Åsa Holstein

Jag på Low-Carb Cruise i Karibien maj 2015 Foto Åsa Holstein

Välkommen in i min värld av naturligt god mat

För dig som inte känner till mig sen tidigare så har jag varit matskribent de senaste 8 åren. Jag har skrivit om min syn på mat dels härinne, på min Paleoblogg,Kostrådgivarna.se och i ett flertal tidningar.

Min matkarriär började redan i mitten på 80-talet, jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år, innan en ryggskada satte stopp för det tunga köksjobbet.

Nu kan jag istället sprida mina matkunskaper till många fler genom att skriva om maten och hur man lagar till den på bästa och godaste sätt.

Både jag och min livskamrat Lennart har blivit betydligt friskare och piggare sedan vi drog ner på kolhydraterna och ökade på det naturliga fettet.

Lågkolhydratkost kan vara en väg till ett bättre mående och inte bara en metod för viktminskning. Här inne kommer du inte att kunna läsa om vare sig kaloriräkning, kolhydrattabeller, 5:2 eller andra snabba sätt att banta.

Min mat är näringstät och har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen, som behövs för att vi ska kunna hålla oss friska.

Jag har de senaste åren gett ut 3 kokböcker och har nu en fjärde på gång som kommer i december 2017, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag har också gett ut ett recepthäfte framtaget för den klimatsmarta långkokningspåsen Wonderbag, läs mer i länken hur den fungerar.

Min dröm att få skriva en kokbok, som jag haft ända sen tiden då jag jobbade som kock, har alltså gått i uppfyllelse med råge.

Alla mina 3 kokböcker har även kommit ut på engelska, du hittar dem här på Bokus och Amazon. I samband med bokutgivningen i USA skrev jag också en blogg på engelska, LCHF Made in Sweden.

Sen några år samarbetar jag med Huså Bröd, som bakar tre sorters Spröda frökex efter mitt recept.

Jag arbetar även som receptkonsult tillsammans med de glutenfria och sockerfria café/restaurangerna Ecocaféet i Östersund, PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö.

Sommaren 2017 kommer Gammaldags husmanskost på Lumio Förlag, det blir ett nytryck av recept från Långkok för LCHF och Paleo och LCHF för seniorer, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Jag äter sen 2009 en glutenfri lågkolhydratkost som gett mig mycket av min hälsa tillbaka, du kan läsa mer om mina tidigare hälsoproblem Här.

Numera äter jag bara mat som kan förbättra både vår fysiska och mentala hälsa istället för att undergräva den.

Här kan du läsa mer om min filosofi runt min livsstil för att leva frisk längre och här om hur en matdag kan se ut idag.

En bild från mitt liv som sjuk för 15 år sen, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk för 17 år sen, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och andra lika snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

Jag vid Borgen i Alanya i april 2017…

Bloggen innehåller lättlagade recept baserade på mat som är så lite manipulerad som möjligt, ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt.

Kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg, grönsaker, örter, rotfrukter, nötter, frön, samt lite bär och frukt är det som dagligen ingår i min tallriksmodell.

Generöst med kryddor samt en hög halt av nyttiga och goda fetter som smör, olivolja och kokosolja förhöjer smakerna på min mat.

Följ med på en resa i smakernas värld, här serveras många av mina favoriträtter som jag hoppas att även du kommer att tycka om.

Ät, njut och må gott! Birgitta Höglund

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Publicerat on 11 juni 2009 at 13:40  Comments (65)  

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/om-mig-och-min-mat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

65 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!
    Tack för bra tips! Äter själv inte kött, däremot fisk och har nu provat LCHF under en Reid då jag behöver gå ned i vikt. En fråga:
    Jag har tidigare druckit guldmjölk för min onda höft, men inte tagit det under LCHF:andet. Använde tidigare mandelmjölk. Har du något tips på hur jag skall görs den nu istället då jag behöver få i mig gurkmejapastan för mina leder och höften. Hur påverkar. 2 dl mandelmjölk ketosen tror du?
    Tacksam för svar!

    • Hej och välkommen hit. Du kan ju dricka gurkmejan i en kopp buljong istället om du vill 🙂

  2. […] Ann Fernholm och Birgitta Höglund […]

  3. Hej!

    Har tittat runt lite i din blogg (en släkting till dig tipsade om den i söndags när jag vid brunchen kungjorde för de närvarande att det för mig är dags att lämna kolhydrarerna).

    Tycker om din blogg och ska använda den för att få idéer på matlagningen!

    Du har inte funderat på att göra en kokbok med vegansk lchf? (Äter vegansk i perioder och söker med ljus och lykta efter en bra källa för att utforma en vettig lchfmeny då)

    • Hej, så roligt att du tycker om min blogg. Många av recepten kan du rätt enkelt ändra om till veganskt. Men någon sån kokbok är inte riktigt min proffesion, eftersom jag själv äter kött, fisk och ägg som proteinkälla.

  4. Hej,jag är ute efter recept på blodpudding som ska finnas i din kokbok paleo,Lchf. Den boken är ju slutsåld så går det att få tag på det iallafall?😉

    • Hej. Du kan låna boken på biblioteket, har inte publicerat det receptet på bloggen 🙂

  5. Tack för snabbt svar. Då har jag tänkt rätt. Ha det så gott! /Brita

  6. Hej Birgitta!
    Tack för din inspirerande blogg och att du så generöst delar med dig av dina recept.
    Jag har lite funderingar om oljor, förvaring och hållbarhet. Ex olivolja, rapsolja och kokosolja. Hur viktigt är det att förvara mörkt och kallt. Har det nån betydelse om oljan är i en ofärgad flaska eller ej? Hade en burk kokosolja i en ofärgad glasburk, som jag hade i rumstemperatur förra sommaren under en period då det var varmt. Blev osäker på om den härsknade av det. Hur vet jag om den härsknat? Lukt, smak eller färg? /Brita

    • Roligt att du tycker om bloggen ❤
      Jag har både kokosolja och olivolja i rumstemperatur, i klara flaskor. De har mycket lång hållbarhet, särskilt kokosoljan, du märker på smaken om de skulle bli dåliga. Här hinner de i alla fall aldrig bli det 😉

  7. Hej ! Tack för en mycket inspirerande blogg med mycket smakliga tips.

    Jag har en fråga som jag funderat på och grämer mig över.
    Jag har kört LCHF i 4 veckor nu och tappat 6 kilo, vilket är toppen såklart…. men Jag har inte minskat en endaste liten cm runt magen. Varför ?! Det är ju där jag behöver bli av med några kilo 😉 Har du nån bra förklaring ? Ska jag ha is i magen ? Många varma hälsningar Therese
    Tacksam för svar !

    Maila gärna mig: heddeus@hotmail.com

    • Hej och tack. Svarar här, personliga mail och meddelanden kan jag inte hålla på med, bättre att fler får ta del av svaren 🙂
      När du börjat med LCHF så kan viktnedgången komma igång snabbt, men det är inte fettvalkarna som försvinner först utan vätska.
      Kolhydrater binder betydligt mer vätska än fett och protein, så när du drar ner dem drastiskt så försvinner de den naturliga vägen. Men fortsätt på samma vis, så kommer fettet att sakta men säkert också smälta bort.
      Läs gärna mer om det på min vän Lindha Vikströms blogg, Halva Lindha. Hon har gått ner 70 kg med LCHF, hon har också tränat mycket under tiden så huden har återhämtat sig på ett fantastiskt sätt.
      Här hittar du hennes blogg:
      http://halvalindha.se/category/om-mig.html

    • Såg att du ställt exakt samma fråga på Kostdoktorns forum också, blir intressant att höra om du får samma svar där 🙂

  8. Hej
    Det ät ett nöje att läsa och testa dina recept. Du inspirerar verkligen.
    Åreweekenden måste jag också göra.
    Hälsningar Anita

  9. Hej Birgitta,
    Jag kokar buljong efter ditt recept, dock hade jag 4 st rådjurlägg på 800g
    Så har modifierat lite efter det.
    Kokar i creusetgryta.
    Men har inte behövt skumma den. Är det för att det är vilt? Eller har jag gjort något tokigt?
    När jag sedan dricker den ska jag späda? Eller dricka den koncentrerat?

    • Hej. Ibland blir det inget skum, så då behövs ju inte buljongen skummas. Jag späder ca 1/2 dl koncentrerad buljong med 1 1/2- 2 dl hett vatten, salt och en sked kokosolja, det blir en väldigt god dryck 🙂

      • Å vad bra då varar det längre!
        2 frågor till;
        Koktiden har ett spann, är det för att vätskan försvinner? Eller har det något med att nyttigheterna blir mer tillgängliga ju längre det kokar?
        Hållbarheten: har läst 1 vecka i kylskåp, stämmer det tycker du?

        Tack Birgitta för din generösitet med din kunskap❣

      • Ja, man kan ju inte koka ny hela tiden 😉
        Det beror på hur stor gryta du har och hur varmt du har på spisen när du kokar. Ja, för att vara på den säkra sidan brukar jag säga en vecka i kyl, men smak- och luktsinne är bra att ta till 🙂
        Du kan frysa det som inte går åt på den tiden.
        Här kan du läsa mer:
        https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/04/06/langkokt-kycklingbuljong-naturlig-bot-mot-vark-och-stelhet/

  10. Hej! Jag har några frågor som jag jättegärna hade velat ha svar på. Tack på förhand!

    1.) Vad jag har förstått så är det farligt att blanda fett och socker. Hur ska det gå när min tvåårige son äter Paleo hemma, men bröd med massa socker, sirap och annat skräp på förskolan och senare i skolan och på fritids? Är det då bättre att äta en lågfettkost? Det kommer ju att vara omöjligt att hålla honom ifrån socker när det finns överallt. Hur är det att blanda t.ex. frukt och fett? Är det farligt?

    2.) Hur går det om man äter Paleo men någon gång ibland äter socker och vitt mjöl? Tänker främst på när man är bortbjuden och inte vill tacka nej till maten som bjuds. Ibland kan man liksom inte tacka nej.

    3.) Hur mycket fett ska man äta inom Paleo? Är det farligt att blanda fett och kolhydrater som i grönsaker, rotfrukter och frukt?

    Med vänlig hälsning/Anna Bjärntoft

    • Hej Anna. Förstår att du tycker det är jobbigt med alla olika kostråd hit och dit.
      Men du verkar vara medveten om mycket, så jag tror att bara att använda sunt förnuft kommer att hjälpa dig mycket på vägen.
      Du kan berätta på dagis/förskola/skola när det blir aktuellt att ni undviker att äta socker och mjöl hemma. Även när det är kalas, brukar de flesta föräldrar respektera barnens kamraters olika sätt att leva och äta.

      Naturligt fett, som man äter i både LCHF och Paleo har aldrig varit skadligt för barnen, det är den höga sockerkonsumtionen idag som ställer till problem för många. Men barn rör sig väldigt mycket, så de behöver inte äta strikt vad det gäller kolhydrater från frukt, rotfrukter och nån enstaka tårtbit vid fest.

      Det är vardagen med godis, läsk, fika hela tiden som inte fungerar för nån i längden.

      Det går inte att svara på hur mycket fett man ska äta eller inte äta, du måste själv hitta en nivå som passar dig och dina barn.

      Paleo, särskilt som den levs av många i Sverige, innebär att man äter kött, fisk, ägg, oljor, nötter med naturligt hö halt av fett, alltså långt ifrån en lågfettkost.

      Rekommenderar att du läser på lite mer, här hittar du mycket bra info på Paleobloggen Under vårt tak:
      http://www.undervarttak.se/starta-med-paleo/

      Köp och läs också böckerna Det sötaste vi har och Smakäventyret av Ann Fernholm, så får du mycket bra information.

      Och nej, det är inte farligt att blanda fett med lite frukt och rotfrukter, särskilt inte för friska och rörliga barn.

      Jag är 54 år och äter en blandning av LCHF och Paleo och mår bra av det, så då kan nog din familj också göra det.

      Lycka till med knoddarna ❤

  11. Hej bästa Birgitta! Jag är hyfsat god LCHFare sedan ganska många år tillbaka men har utvecklats i min matlagning sedan jag upptäckte dig och dina fantastiska recept!! Lagar/bakar något av dina recept flera ggr i veckan! Med stor njutning. Då jag inte är ngn matkreatör själv så följer jag recepten nästan slaviskt. Undrar om du kan hjälpa mig med tips att göra om recept kakbotten som jag hittat i en tidningdär det är 2,5 dl mandelmjöl o 1 dl potatismjöl, vad skulle jag kunna ta isf för pot.mjöl?? Om du har tid och möjlighet att svara. Ha de gott/Gisela

    • Hej. Roligt att höra att du tycker om bloggen 🙂 Prova att byta potatismjölet mot 1/2 dl pofiber. Hör gärna av dig hur det gick sen.

      • Tack😃 Jag återkommer!

      • Fint 🙂

  12. Tack
    Vilken inspirerande blogg. Själv äter vi så naturligt vi kan. Viltkött lamm och ägg från egna gården. Jag fastnade i beskrivningen från livet på fäbod. Intressant att läsa om maten. Vilken skillnad mot industriprocessad mat.

    • Tack, vad glad jag blir att höra det. Ja, naturlig mat som den vi åt förr, är det bästa för dagens moderna människa också 🙂

  13. Hej, jätte bra blogg och följer dig lite överallt 😊. Jag har ätit lchf ett tag och lärt mig fördelningen kh/protein/fett ganska bra.
    Men behöver tänka om lite då mejerier stökat till det lite. Hur ska fördeln se ut om jag äter paleo?
    Tack på förhand

  14. Hej!
    Jag ska till Italien toscana PISA i sommar. Vet du något om matutbudet.
    Vad kan jag välja för goda rätter som är socker och gutenfria?
    Fiskrätter med de röda sardinernadu hade på fb såg så god ut, vart är den ifrån?
    Något jag bör tänka på då jag ska ja socker och glutenfritt, några fällor man lätt missar?

    • Vad härligt med Toscana 🙂 Det finns fantastiska kött och fiskrätter, ostar, skinkor, sallader och grönsaksrätter. Säg bara till att det ska vara senza glutine, utan gluten. Senza succhero borde det heta utan socker 🙂
      Vet inte vad sardiner heter i Italien, ett tips är att googla på det du vill äta/köpa och skriva upp på en lapp. Min rätt ser rödaktig ut, för att sardinerna är smörstekta och panerade i kokosmjöl.

  15. Hej Birgitta,
    Vilken inspiration du ger med dina tips och din mat! Ditt fröknäcke finns alltid redo och har räddat många stunder av frestelser.

    En kort fråga: jag tror ju att den här kosten är bra på många sätt för kroppen, men en av mina förhoppningar var att gå ner i vikt. Jag gick ner tre kilo i början men har nu stått på samma vikt i fyra månader. Jag promenerar till och från jobbet varje dag 20+20 minuter) och tränar minst tre gånger i veckan (då en timmes intensiv promenad i uppförsbacke på gåbandet). Har känt av ketos (märker det på dålig andedräkt), men ingenting händer på vågen.
    Jag fyller 52 år i år och funderar på om klimakteriet och hormoner är det som spökar. Har du någon teori?

    • Hej och tack. Roligt att du gillar frökexen. Många som är på väg in i klimakteriet kan ha problem, men du hade ju en fin viktnedgång först i början. Det kan vara mycket som spelar in, stress är en stor bov i dramat för många och om man bantat mycket tidigare i livet.

      Ta det lite lugnt och fortsätt äta 3 mål om dagen av glutenfri LCHF med ordentligt med fett, så tror jag det lossnar snart.

      Det har väl tagit rätt många år att lägga på dig de där kilona? Då kan det ju få ta lite längre än 4 månader att bli av med dem också 😉
      Lycka till ❤

      • Tack Birgitta. Ja, planen är att hålla i. Kanske får jag inte i mig tillräckligt mycket fett. Ska testa det. 🙂

      • Lycka till, hör gärna av dig hur det går 🙂

      • Tack, det ska jag. 🙂

  16. Hej!
    Har du nåt bra recept på glögg?
    Det var en favorit innan jag började äta lågkolhydrat. Haft som tradition att fira första snön med glögg. Idag föll snön…
    /Brita

  17. Hej Birgitta! Är ok att länka upp Din blogg i min kommande i en länksamling? Tänker inte lägga upp någon mat själv det gör du och så många andra mycket mycket bättre, blir om hur maten stressat mig och gjort mig utmattad och hur förändring skett.

    Ha det gott!

    Kina

    • Hej. Självklart, blir glad om du länkar. Lycka till och tack för fint beröm 🙂

  18. Vad använder du för smör? Är det okej med det Krav-märkta man hittar i vanliga matbutiker? Det är ju tyvärr pastöriserat. Och är smör över huvud taget artegen föda?

    • Jag köper Arlas kravmärkta smör nu, använde Valio tidigare men det har ändrat smak och bara skvätter när man steker. För mig funkar det bra med smör och annat animaliskt fett, smöret är ju förstås en modernare form än späck, ister och talg som är mer arteget för människan. Jag är inte helt renlärig 😉

      • Så det är alltså okej att äta smör? Det är inte dåligt för kroppen? Om man äter kött med mycket insprängt fett, kan inte det då räcka som fettkälla eller behöver man ändå tillsätta rent fett som smör eller kokosolja?

      • För mig är det OK att äta smör, liksom för många andra som äter LCHF och Paleo. Men vill man vara riktigt strikt så kan man äta fett kött och lägga till olivolja, kokosolja. Jag behöver extra smör/fett för att jag ska må bra i min fibromyalgi, ätit så här i sex år nu så jag har testat en hel del olika fetthalter och fettsorter i min kost 🙂

      • Tack för dina svar! 😊

      • Tack för dina frågor 🙂

  19. Tänkte bara säga det att jag kör 16:8 och det är inte för att banta, viktnedgång kommer i sinom tid, utan för att det är då jag är som friskast från mina små bekymmer som herpes o dyl. Så det är inte alltid fel att prata om periodisk fasta 😉
    Älskar din blogg! Alltid goda och nyskapande receptidéer, ibland tryter fantasin….

    • Tack, ja för mig fungerar det också bra med en typ av periodisk fasta, 14:10 är den tidsperiod jag oftast har i mitt ätande, utan att tänka på det som fasta 🙂

      • Antagligen är periodisk fasta en följd av att man håller sig mätt längre och har jämnare blodsockerkurva med den här kosten!

      • Ja, när man äter en stadig middag på bra mat så håller man sig mätt till nästa dags frukost. Sug efter nåt gott på kvällen har försvunnit helt 🙂

  20. Så kul att jag hittat dig! Letade efter recept på kycklinglever och hittade några som verkar fina hos dig. Lustigt sammanträffande så äter jag LCHF också. Jag bokmärker och återkommer, tack.

  21. Hej Birgitta!
    Ja lyssnar på mycket poddar just nu och fick då tips på att du hade en pod. stämmer det?

  22. Hej åker till Izmir på onsdag och undrar om maten passar mej som äter LCHF? Är det nåt jag ska tänka på ? Du förgyller mej med din blogg och underbara recept ! Med vänlig hälsning, Kes Engström

    • Hej. Ja, maten här passar väldigt bra, det är bara att begära extra smör till maten och välja grönsaker istället för potatis och ris. Roligt att du tycker om mina recept 🙂

  23. ÅÅh jätte gärna 🙂

  24. Jajjemän det är så man får göra 🙂

    Tack för alla snabba svar.

    Med vänlig hälsning, kristin

  25. Då har du ju bilden klar, undvik allt gluten så mår du bättre 🙂

  26. Okej! Ja då förstår jag verkligen.
    Jag märker direkt när man undvikit gluten länge så känns det som man blir känsligare. Men känns som alla mår bättre utan gluten. Jag har haft lite verk i leder och hon som gjorde hälsokontroll på mig sa att jag ska undvika gluten för att man sett samband mellan reumatism och gluten. Så då gjorde jag det och smärtan försvann. Sen har jag alltid haft problem med knutar i ryggen och dom försvann till och med:) Helt sjukt. 🙂

  27. Inget gluten alls längre, om jag av misstag får i mig det blir jag dålig i magen på en gång. Pratat med läkare som säger att med min historia med magbesvär i hela livet så är diagnosen klar. Glutenintolerant, även om det inte syns på några prover.

  28. Samma här! Kände också att verk och magen blev bättre 🙂
    Så du äter aldrig surdegs bröd heller då?
    Åh är så trött på alla bröd som blir halv bra! Ska testa det och hoppas det faller mig i smaken 🙂
    Ha det fint.

    Med vänlig hälsning, kristin

  29. Hej Birgitta! Tänkte kolla med dig om surdegsbröd. Jag äter glutenfritt till och från för att jag mår bättre av det. Men om jag inte minns fel så har jag läst någonstans att surdegsbröd har väldigt lite gluten kvar efter det är klart!? Jag har nog bakat varenda lchf bröd som går att baka. Hade som en hobby att leta efter recept förut 🙂 Men har inte lyckats hitta något bröd som verkligen jag känner mig nöjd med. Ända brödet som blir okej är frö bröden. Jag älskar surdegs bröd så hade lätt kunnat äta det någon gång i veckan. Men ville bara kolla vad du anser om hur mycket gluten som finns kvar i surdegsbröd!? 🙂 Ha det fint.

    • Hej. Syrningen av degen gör att fytinsyran lättare bryts ner, så då klarar många att äta det brödet bättre än vanligt bröd. Men du har lika mycket gluten i det ändå.
      Jag började med glutenfritt för 4½ år sen och har blivit mycket bättre i mage, värk och trötthet, så jag äter aldrig gluten längre.

      Här får du receptet på mitt valnötsbröd som jag hittade på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo. Det har blivit väldigt uppskattat.
      http://forum.kostdoktorn.se/topic/4103-recept-valn%C3%B6tsbr%C3%B6d/


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s