Lyxigt julfika
I söndags var jag och Lennart bjudna på middag hemma hos hans dotter med familj.
Vi fick som vanligt fantastiskt god mat, Therese är mycket duktig i köket och har planer på att så småningom öppna restaurang.
Till dessert fick vi smörstekta äppelskivor med saffran, lite muscovadosocker och rostade nötter, himmelskt gott till olika ostar från Wijnjas.
Det var en så underbart god dessert att den fick mina ögon att tåras…
Igår gjorde jag en variant av den här som fika när jag kom in efter en lång skogspromenad i det underbara vinterlandskap jag nu befinner mig i, hemma i Östersund.
Här en bild på utsikten från min balkong nu på Luciamorgonen, som du ser så har vi gott om snö här i Jämtland.
Vill du baka en saftig saffranskaka till fikat idag, då hittar du mitt bästa recept här.
Saffransäpplen 1 port
10 mandlar
1/4 rött juläpple
2 msk smör
½ tsk honung eller annan valfri sötning
En knivsudd saffran
Lite flingsalt
2 skivor halloumi
Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.
Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.
Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.
Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.
Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!