Om att våga följa nya vägar

Jag och Johanna Soderling Romestrand på Ås Trädgård

Mot nya äventyr

I förrgår skrev jag ett inlägg på mina sidor på Facebook och Instagram där jag berättade att jag stod vid ett vägval i mitt liv.

Det blev en explosion i tummar upp och kommentarer, tack så mycket för att ni visar att det jag skriver engagerar och inspirerar.

Jag vågade följa stigen åt det håll jag känner är rätt för mig, de senaste dagarna har varit fantastiskt roliga och intensiva.

Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet

Jag har nu klarat av min första riktiga föreläsning på Ecocaféet, tillsammans med Börje Karlsson, som grundade caféet och anlitade mig som receptkonsult för 3 år sen.

Första gången vi träffades var det i en tom, väldigt stor lokal, som sen förvandlades till ett idag mycket populärt glutenfritt och sockerfritt café.

Caféet har också en stor hälsobutik och en trappa ner finns flera behandlingsrum, läs mer om vilka behandlingar som finns här.

Jag har haft en livslång rädsla för att hålla föredrag, något som suttit i ända sen skoltidens mobbing, så jag har tidigare tackat nej till förfrågningar om att ställa mig och prata inför publik.

Men de senaste åren har jag sakta men säkert lyckats komma över det, jag var inte ens nervös igår.

Jag under en boksignering på Ecocaféet

De senaste dagarna har jag dessutom hunnit med att ta hand om en mycket trevlig besökare från Norge som kom för att träffa mig här i Östersund.

Johanna Soderling Romestrand, en svenska som bor i kuststaden Ålesund, har långt gångna planer på att starta ett ekologiskt café och restaurang där.

Johanna i fototagen på Ås Trädgård

På bilden högst upp i inlägget är vi på Ås Trädgård, vi hann också med besök på Fröjas och Torsta Gårdsrestaurang, alla riktigt trevliga ställen med mycket gott att köpa och äta.

På Torsta åt vi en fantastiskt god ekologisk lunch, den måste du testa om du är i Östersund.

Ås är väldigt stort inom det ekologiska mathantverket, här är också Eldrimner beläget, som är resurscentrum för allt mathantverk i Sverige.

Torkad kapris, ett mycket gott tillbehör på Torstas ekologiska lunchbuffé

En liten del av salladsbuffén på Torsta Gårdsrestaurang

Våra möten har lett till att jag fått ett nytt och mycket spännande uppdrag, kommer att hjälpa Johanna förverkliga sina restaurangplaner med mina recept och idéer.

Det här känns förstås väldigt roligt, det blir tredje gången gillt jag får ett sånt här hedrande uppdrag.

Första gången var hos Lars Fahlén på Restaurang PriMaten i Uppsala för precis 7 år sen, här kan du läsa mer om det och få recept på min halloumipizza som blev väldigt populär bland gästerna.

PriMaten var Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och nu är det alltså dags även för Norge att få en restaurang med naturligt god mat att njuta av, det som ända sen starten för snart 10 år sen varit min bloggs signum.

Under mina 18 år i olika restaurangkök som kock/köksmästare var det just att vara med att göra upp planer och starta nya restauranger som var det jobb jag tyckte allra bäst om.

Från mitt liv som sjuk…

Stort tack till alla som kom till Ecocaféet på tisdagens föreläsning och lyssnade på hur jag och Börje ätit oss friskare från allehanda besvär, både kroppsliga och själsliga.

Det blir fler tillfällen om du vill komma och lyssna på oss, vi hade bara plats för 40 gäster den här gången eftersom vi bjöd på mat från mina kokböcker.

På väg mot nya äventyr i ett betydligt friskare liv…

Vill du också ta del av min hälsoresa på en föreläsning i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund och be dem bjuda in mig eller både mig och Börje.

Min e-post för såna inbjudningar är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Avslutar med en bild på frukostbuffén på Hotell Stortorget där Johanna bodde.

Det är ett helt nyöppnat lågprishotell mitt i Östersund vid just Stortorget, med riktigt fina rum och fräsch frukost, så det är ett bra tips om du har vägarna förbi.

Frukostbuffén på Hotell Stortorget i Östersund

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2018/11/01/om-att-vaga-folja-nya-vagar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!
    Jag håller på att planera för storkok en dag nästa vecka. Jag tänkte förbereda ett antal rätter som jag kan frysa in och sedan tillaga. Tex blanda ihop ingredienserna till olika grytor mm som sedan bara är att lägga i slowcookern, ev hälla på vätska och sen tillaga. Jag tänkte också förbereda olika gratänger i folieformar, fram till momentet då de ska in i ugnen.
    Men hur funkar det tror du? Blir det bra att frysa dem så, halvfärdiga och inte gratinerade. Går det att göra en köttfärslimpa och frysa den rå? Jag tänker att om jag tillagar dem först så blir de uppvärmda när man ska äta dem vilket jag tycker blir lite tristare än om de är nytillagade.

    • Hej Åsa. Ja, det fungerar väldigt bra att förbereda så. Jag brukar göra gratänger så och även köttfärslimpa. Det blir oftast bättre än att frysa den färdiggjorda maten 🙂 Köttfärslimpa, pannbiffar och köttbullar fungerar mycket bra att göra på det sättet och blir godare än att bara värma. Ju mer man kan underlätta vardagsmaten med förberedelser, desto lättare blir det när man ska äta. T ex att hacka allt grönt kvällen innan och ha i burkar i kylen till nästa dags middag 🙂

      • Tack! Det var en, som också sa sig vara kock, som påstod att det inte blev bra att frysa köttfärslimpan rå, att om man har lök i färsen blir den rosa?

      • Stek löken först så slipper du det lilla problemet. Jag har fryst rå limpa och biffar flera gånger, både med färsk lök och rå, tycker inte att det gett nån störande färg, men är man känslig så.

      • Perfekt! En smaksak alltså. Det ska väl vara maken då som kommer att gnälla: Den är rå!!
        Frysa in råa grönsaksblandningar till wok och ugnsgrönsaker, funkar det också?
        Och när jag ändå håller på tänker jag passa på att koka fonder.

      • Det funkar fint, blir lite vattniga bara när de tinat.

      • Ok, men det blir ju de man köper färdiga i fysdisken också :). Jo, köttfärslimpan, vilket är bäst, att låta den tina först innan man stoppar in den i ugnen, eller ställa in den i ugnen fryst.

      • Den måste tina, i kylen.

      • Ok! Tack för alla tips och råd! På måndag ska jag in till Uppsala och storhandla! Det kommer bli nästan pinsamt när man inser hur många liter grädde, hur många paket creme fraiche och allt kött… Det blir många kycklingrätter, det slumpade sig så att jag hittade många spännande såna så 7 kg kycklingfilé kommer jag att behöva…
        Nu hoppas jag på att kunna få fixat den nötfärs jag beställt från en vän som har egna djur och så har jag beställt åtminstone en del av grönsakerna, det som de hade, från en loka, ekologisk odlare.

        Jo, förresten, jag kunde inte låta bli att beställa de sista 2 kg tomaterna de hade (årets sista riktiga tomater..). Har du nåt bra tips vad jag kan göra med dem? Något gott man kan ha som tillbehör eller så?

      • Härligt och det är inte det minsta pinsamt att köpa smör, grädde och andra fina råvaror. Lycka till med storkoken. Här hittar du min sockerfri chilisås, den passar till mycket 😘

        Sockerfri ketchup/chilisås LCHF och Paleo

      • Tack! Nä, det är det väl inte, mest bara de stora mängderna av allt 😂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.