Vitkålsgratäng LCHF

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Boktips

Brukar du handla böcker på Adlibris, så kan du nu köpa min Grillmat LCHF för bara 99 kr.

Boken inleds med ett intressant förord av Anna Hallén, om hur viktigt det är att variera grönsakerna och örterna till maten.

Då får vi i oss alla livsnödvändiga vitaminer, mineraler och spårämnen på naturlig väg, istället för via kosttillskott.

Kokboken kommer snart att vara helt slutsåld från förlaget, precis som mina övriga böcker på svenska, så ta chansen nu 🙂

Recepten fungerar lika bra att laga till i ugnen och på spisen nu på vintern, om du inte tillhör dem som grillar året runt.

Här finns den på engelska på Amazon och här på Adlibris.

Uppdatering: Grillmat är nu slutsåld men finns här i nyutgåva med titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/01/20/vitkalsgratang-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Tänkte köpa boken och gick in på länken, men det stod att den kostar 197:-?
    Med vänlig hälsning, camilla

  2. Mycket god gratäng, ett av dina många mycket bra recept. Stort ta.ck för all kunskap du sprider både på nätet och i bokform

  3. Vi åt gratängen i kväll tillsammans med Far. Fläsket var närodlat och rökt hos slaktaren på gammaldags vis. Grön paprika är så besk och otäck så det fick bli röd ungersk spetspaprika.
    Vi hade nog två liter strimlad kål som smör/fläskstektes. Kokos/vispgrädde 50/50.
    Osten blev hälften 22-månaders parmesan, hälften 24-månaders cheddar.
    Jag skulle nog behövt skvätta i lite mer vinäger och varit lite generösare med saltet.
    Annars blev det hialöst gott!

    • Härligt att höra 🙂 Ja, mängden vinäger och salt är en smaksak, tänk på att alltid smaka av så du får den balans du vill ha.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.