Höstvärme
Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.
Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.
På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.
När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster. De har även en stor trädgård där det arbetas med rehabilitering, naturen har mycket läkande krafter.
På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.
I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.
Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.
Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.
Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.
Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.
Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.
Gräddstuvad suovas/renskav 2 port
300 g suovas/renskav
2 dl grädde
2 msk finhackad, gul lök
2 msk smör
1 tsk krossade enbär
1 tsk finhackad timjan
Salt och peppar
Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.
Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.
Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.
De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.
Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.
Frukostmat
I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.
Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.
Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.
Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.
Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.
Tack för fina tips på både mat och utflykter. Vi ska snart upp till Undersåker. Det måste det bli utflykt till Ristafallet. Trots många besök däruppe sen snart 30 år har vi aldrig varit där. Hoppas jag hittar tjuckmjölk i någon butik. Har aldrig hört talas om det tidigare. Jag tycker mycket om långfil och fjällfil. Då jag växte upp gjorde min mamma egen långfil. Hon gjorde också världens godaste pölsa, men det är ju tyvärr ingen LCHF mat med korngryn i. Gott är det ialla fall
Pölsa är ett riktigt gott matminne 🙂
Här hittar du fler inlägg och tips på ställen att besöka i västjämtland. Trevlig resa 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/?s=%C3%85re.+&submit=S%C3%B6k
Synd att man inte kan hitta den filen i Skåne, låter gott! Jag har en fråga: jag ska bjuda på lågkolhydrats kost, tänkte en gryta, eftersom jag har en tryckkokare ( önskar att det fanns fler receptet på tryckkokare! 😉) sallad ( grekisk/vitkål/Cole slow?!) med en lchf kladdkaka!
Men vad ska jag ha som tillbehör? Vi är vana med en klick yoghurt/feta ost till grytan, men vad kan jag ge blandkostarna?
Några förslag? 😳
Aldrig provat tryckkokare men mamma använde sån mycket när jag var liten. Lovar att det blir såna recept om jag nån gång får göra en uppföljare till Långkok för LCHF och Paleo 😉
Den här avocadoröran eller en örtaioli passar nog fint 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07
/18/tva-goda-saser-till-grillat/
Här några olika coleslawrecept, du kan hoppa över mjölkprodukterna i dem och ta lite mer majonnäs 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/?s=coleslaw&submit=S%C3%B6k
Använder alltid den när jag gör kyckling eller kött. Men jag förkokar i tryckkokaren, sedan gör jag färdigt rätten i vanlig gryta, är rädd att bränna maten i tryckkokaren! 🙂 hade varit bra om jag kunde lära mig att göra HELA maträtten i tryckkokaren! 😉
Den är guld värd! 🙂
Minns en gång när mamma kokade pölsa i den, det blev för högt tryck så pipen flög av och vi hade pölsa i hela kökstaket 😉
Tjuckmjölken låter fantastiskt god! Lite som den filbunke jag brukade göra när mina äldsta barn var små! Då fick jag genom min mamma obehandlad mjölk direkt från en bonde. Den mjölken spetsade jag med lite extra grädde när jag gjorde filbunken. Oooh så gott det var!! 😀
Ja, den är väldigt lik den filbunke jag fick hos mormor i Pargas om somrarna när jag var liten 🙂
Det vattnas i munnen på mig bara av att tänka på det…!! 😛
Smakminnen är starka 🙂
Ja verkligen!! Liksom doftminnen…! Märkligt det där… Jag kan t ex fortfarande känna/minnas hur det doftade hos min farmor fast hon varit död nu i snart 40 år! Och jag minns och kan känna smaken av en sorts karamell (Mint Humbugs) som jag fick av min morfar när jag var liten…! 🙂
Samma här, har massor av härliga doft/smakminnen 🙂