Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt mandelmjöl blandat med fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/03/23/mandelvafflor-till-vaffeldagen-och-medverkan-i-meny-i-p1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

41 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] hittade jag hos Birgitta Höglunds mat, mkt lchf recept å sånt. Notera att receptet är för en stor våffla, gjorde allt x3 och det […]

  2. Gjorde nästan detta recept igår men hade i liten skvätt kallvatten och ett extra ägg. Tyckte våfflorna blev rätt frasiga när de fick svalna på galler. Uppskattades hur som helst av hela familjen! 🙂

    • Tack för tipset. Att använda vispad grädde kan också göra dem frasigare.
      Min Pappa använde snö i smeten, det blev också väldigt bra, men kanske inte att rekommendera om man bor i en stad… Vi bodde uppe i norra Dalarnas fjällvärld, så där var den rätt ren på 60-talet 🙂

  3. Jag lutar mot att testa Sukrin först men jag hittade det inte på ICA så jag får leta efter det i en hälsokostbutik.

  4. Konrad: På Ica finns Steviasocker – alltså en blandning av Erythritol och stevia – både som strö och som ”suketter”! De smakar socker och är lika sött som socker, dessutom har det ett (i sammanhanget) rätt OK pris!!

    • Finns det smak av lakrits i dom? Avskyr nämligen lakrits, det var därför jag tänkte köra på sukrin. Plus att jag inte gillar fertilsnacket om stevia, även om det säkert är starkt överdrivet.

      • Nej, det smakar bara sött! 😀
        Det kan inte vara mycket stevia i steviasockret i o m att det är lika sött som vanligt socker!
        Så här tänker jag: Erythritol har 75 % av sockrets sötma så stevian behöver bara ”täcka upp” för 25 %, och eftersom stevia är 300 ggr sötare än socker så behövs bara en väldigt liten mängd av stevian för att uppnå önskad sötma!
        Om man dessutom – som de flesta LCHF:are – vänjer sig av med den söta smaken så går det ju åt så ytterst lite för att uppnå den lilla sötman man vill åt, så det är näst intill försumbart med mängden stevia man får i sig!! Vad gäller fertiliteten så skulle jag inte vara det minsta orolig!!

      • För mig smakar Stevia både bittert och lakrits, så därför undviker jag den. Men som du ser i svaret från Anneli, så är det väldigt individuellt hur smaker upplevs 🙂 För mig är det bra att Sukrin inte smakar så sött, eftersom jag inte är ute efter att uppnå samma söta smak som med vanligt socker, utan bara vill ha en lite söt smakbrytning.

  5. Jag har köpt såna här suketter: http://www.vegetariskamatguiden.se/Vmg11/Pr1861.html Det är sukrin va? Kan man använda det i bakning?

    • Tyvärr så har du hittat ett kemiskt framtaget sötningsmedel som vi inte alls använder inom LCHF, det innehåller cyklamat. Här kan du läsa en del om cyklamat och andra tillsatser i maten hos Kostrådgivare Jenny Elwe; http://columbi-agg.blogspot.se/2011/03/tillsatser.html
      Sukrin, eller som det också heter, Erythritol eller Sötrix, är tillverkat genom en naturlig jäsningsprocess, här kan du läsa mer om det hos Kocken Jimmie Lannér; http://varldensbastamatblogg.blogg.se/2011/october/vad-ar-sotrixerythritol.html

      • Så produkten heter Sukrin? Finns det olika märken?

      • Den jag köpt heter Sukrin, men den säljs även under namnet Sötrix. Kanske finns fler namn också, nu finns ju som Anneli skrev nyss även Steviasocker, som är en blandning av Sukrin och Stevia. Det är så populärt med LCHF nu, så det kommer massor av sötningsprodukter som inte höjer blodsockret.

  6. Jag har lite funderingar kring denna stevrix: http://lchfbutiken.se/183/stevrix-300g för att använda som sötningsmedel i bakverk så som kladdkaka eller chokladbollar. Är stevrix något att rekommendera eller finns det bättre alternativ?

    En annan fråga jag har är om vaniljpulver, går ekologiskt vaniljpulver från vanliga livsmedelaffärer bra att använda?

    • Jag gillar inte smaken på Stevia, så den använder jag inte alls själv, men många tycker den är bra. Vaniljpulver från vanliga butiker går fint, det är Ekologiskt och utan kolhydrater. Använder nu Bourbon Vanilla, den har riktigt god smak, tycker jag.

      Jag kör med lite honung eller Sukrin i mina recept, ofta bara som krydda för att få en lätt söt smakbrytning. Föredrar bakverk med betydligt mindre sötma än förr, så därför blir det lite för mycket mer stevia och sukrin. Honung använder jag för att det är naturligt, har god smak och innehåller mängder med nyttiga ämnen, vi har ätit det sen Hedenhös. Sukrin används om man vill undvika blodsockerhöjningen som kan bli av honung. Men då jag äter bakverk eller desserter väldigt sällan, så föredrar jag äkta smaker.

      Lycka till 🙂

      • Då tror jag att jag kör på Sukrin! Det finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker?

      • Tror att de välsorterade kan ha nu, det har ju blivit väldigt populrt med LCHF-bakande 🙂 annars brukar jag handla på hälsokostbutiker. Allra enklast är att beställa här på http://lchfbutiken.se/

  7. Men inte kund jag vänta till imorgon med att experimentera med ditt våffelrecept…!!! 😛 Jag skred till verket ganska så omgående!!
    Här kommer en länk till resultatet, men jag kan redan nu avslöja att de blev supergoda!!! Fortfarande inte direkt frasiga, men vääääldigt goda!!!

    Ja visst ja…. länken…!!! Här kommer den:
    http://lchfveggiestyle.blogspot.se/2012/03/vafflor-med-vaniljyoghurt.html
    😀

    • Tack för ditt fina recept, Anneli. Det ska jag prova nästa gång det ska våfflas härhemma 🙂 Men blir de inte väldigt söta med Stevia? Är ju lite ovan vid söta smaker numer, använder bara lite honung som krydda ibland.

      • Jag använder inte ren stevia utan steviasocker som jag köper på Ica. Det är Sukrin med tillsats av stevia, men bara så mycket att det blir lika sött som socker. (Sukrin har ju 75 % av sockrets sötma).
        Och det smakar inte av stevian – som tur är, för jag gillar inte heller smaken!!

      • Vad bra att det finns sånt även på Ica nu. Bra för alla som vill använda det 🙂 Jag kör nog vidare med min honung eller vanligt Sukrin ibland, vill ju inte ha smak som är lika söt som socker nuförtiden.

  8. Jag fyrdubblade receptet. De blev jättegoda!

    • Hej Merja och Välkommen hit. Vad bra att du talade om det, då vet vi att det funkar bra 🙂

  9. Ja, jag hade faktiskt funderingar på att testa!! Nu kommer jag definitivt att göra det!! 😀
    Funderar också på att prova hur de blir om man byter ut lite av mandelmjölet mor Pofiber…! Vi får se hur jag gör..!! Men det är kul att experimentera!! 😀

    • Det är så man upptäcker nya läckerheter. Pofiber kan bli bra, det kan göra dem lite sprödare. Lycka till 🙂

      • Tack så mycket!! Jag avlägger rapport om hur det går!! 😛

      • Gör det, bra om fler får tips 🙂

  10. Du är fantastisk! Länkar hit:)

  11. Låter smarrigt, ska definitivt prova! Om jag nu ska frångå ämnet något – många LCHF-recept innehåller kokosnötsmjöl och om man nu vill ersätta detta med annan ingrediens, vilken kan tänkas vara den bästa? Mandelmjöl? Eller kanske pofiber och lite, lite kli? Eller vad är ditt förslag?
    Tack för en superblogg!

    • Hej Malin och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att du tycker om mina recept 🙂 Kokosnötmjöl absorberar väldigt mycket vätska. Har sett i en del recept att man rekommenderas att byta rakt av kokosmjöl mot likadan mängd mandelmjöl, men då blir det väldigt torrt. Jag föredrar både smak och konsistens på mandelmjöl. Prova att ta hälften mandelmjöl istället för kokosmjöl, eller en tredjedel och lite pofiber. Kli använder jag inte alls eftersom det kommer från spannmål. LCHF är en helt spannmåls och glutenfri kost om man ska följa den till punkt och pricka 😉
      Köpte just mandelmjöl på Ica idag, Risenta hade en som kostade 36.50 för 300 gr. Bra pris, tyckte jag.

      • Jag körde på lite sojamjöl, mandelmjöl samt lite pofiber (skafferirensning..), blev kanon. Tack för tipsen!! (Och för alla er som likt mig är studenter – Lidl har mandelmjöl i 200 grams påsar för knappa tjugolappen.) Måste säga att jag blir ruskigt inspirerad av att surfa runt här, den tid du lägger ner på oss läsare är uppskattad!

      • Tack för dina tips, Malin. Vad roligt att höra att du gillar det jag delar med mig av, känns fint att ha så härliga läsare 😉

  12. Gjorde dina våfflor till lunch idag!! Det var aaaaningens för mycket äggsmak för mig, så jag hade lite Steviasocker i, och blandade Rysk yoghurt, lite Steviasocker och vaniljpulver som jag hade till (hade inga bär hemma..), och det blev jättegott!!
    Dock blev de inte frasiga utan mer som pannkakor i konsistensen. Blir dina så också eller blev de frasiga när du gjorde dem??

    • De blir inte lika frasiga som frasvåfflor, men riktigt goda ändå tycker jag 🙂

      • ”Inte lika frasiga…” Mina blev inte frasiga över huvud taget!! Men goda ändå!! Ska göra en sats till imorgon när ungarna äter sina våfflor!! 😀

      • Testa tipset jag skrev här ovan, att grädda fler, lägga dem på galler och sen värma i ugnen. Då kan de bli lite frasigare, men tro inte de ska bli som de med vetemjöl 😉

  13. Tack för våffelreceptet Birgitta :), nu ska jag verkligen göra våfflor på söndag, det är första gången sedan jag började med lchf-kosten för fem år sen, och första gången som jag är sugen på att dra fram våffeljärnet igen!

    • Vad kul att jag kunde inspirera dig till det, Ann-Katrin 🙂 Trevlig helg.
      Ett tips om ni är många som ska äta våfflorna. Grädda alla och lägg bredvid varann på galler. Värm sen i ugnen på 200gr i en halv till en minut innan ni ska äta, då blir de som nygräddade.
      Så gjorde jag på Verkö Slott när vi hade öppet på helgerna på vårvintrarna. Det kom massor med folk, kunde sälja uppemot hundra våfflor på en helg. Då hade jag våfflor lösfrysta som jag bara tog fram och värmde, vilken skillnad mot om jag skulle ha gräddat alla eftersom 🙂

  14. Tack för din fantastiska blogg! Kan man utan vidare dubbla eller trebubbla receptet för lika bra resultat?

    • Tack själv, Maja gräddnos 🙂 Tror säkert det går bra att göra det i flerdubbel sats. Se till att röra ordentligt mellan varje lagg och kanske du får späda med mer grädde mot slutet om smeten blir för tjock. Lycka till 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.