Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/12/glutenfria-valnotsbrod-och-ostbricka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

26 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Jag bor i Turkiet och har nyligen upptäckt att jag är känslig mot gluten, så dessa valnötsbröd vill jag prova göra. Men finns det fiberhusk i Turkiet? Och i såfall vet du vad det heter? Jag är svensk-turk men har ingen aning om vad det heter 😂

    • Hej Yasemin. Vet tyvärr inte om det finns i Turkiet för jag brukar ta med från Sverige. Men du kan fråga på apotek eller hälsokost, det kallas Husk eller Psyllium Husk på engelska och är ett pulver som ofta används mot magbesvär. Det är malda psylliumfrön eller loppfrön som det också heter. Lycka till 🙂

  2. Hej!
    Tack för en väldigt bra sida!
    Jag är lite nyfiken på vad ni har för väder när ni är där nere. Temperatur både vatten och land. Blåsigt, kyligt eller hur är det? Vore kul om du ville berätta 🙂
    Med vänlig hälsning
    Victoria

    • Hej, vad roligt att du tycker om min blogg 🙂
      Just nu är det soldis och ca 25, +22 i vattnet hörde jag igår. Lite regn och åska i fredags, men inte kallt regn. Blåsigt då, men nu är det lugnt igen.
      Vintrarna här har mycket behagligt klimat, som en fin sommar hemma i Jämtland ungefär 😉

      • Låter härligt! Får testa och åka ner senare på året någon gång 🙂

      • Ja, det är verkligen den här tiden som är som bäst. Inte många turister och inte för varmt 🙂

  3. […] Valnötsbröd […]

  4. […] Valnötsbröd och Ostbricka […]

  5. Detta ska jag testa 🙂

  6. Har precis avnjutit ditt valnötsbröd med en god kopp te. Brödet är verkligen gott, det här kommer jag att baka många gånger ! Tack för receptet!

  7. Hej Birgitta! Får jag använda din kattbild och visa för mina släktingar? Den solande katten är som en korsning mellan våra två katter som är i katthimlen sen i somras. / hälsningar Ann-Katrin

    • Hej Ann-Katrin. Du får så gärna använda den, vilket fint minne att se de båda katterna i en på en Turkisk mur i solsken 🙂

      • Tack Birgitta :), jag kommer att skriva att det är din bild förstås. Jaa, de känns som en hälsning från dem båda :). Ha det gott själv där i sol och värme!

      • Tack, Ann-Katrin. Hoppas de sista tre veckorna ska bjuda på mycket av den varan 🙂

  8. Kul med fler brödrecept. Jag har precis bakat ditt fröknäcke (för tredje gången) och det är SÅ GOTT! Nästan lite för gott. 🙂
    Ha en trevlig dag!

    • Roligt att jag kan inspirera till god och nyttig bakning, som passar oss som slutat med vanligt bröd. Ha det bra du med, Erika 🙂

  9. Ännu ett spännande bröd att prova. Gjorde dina fröbröd med halloumi i helgen och de föll oss väldigt i smaken. Riktigt goda, och med en härlig lite seg skorpa. Dessutom är det kalas att äntligen ha något vettigt att göra med vitorna som blir över från alla härliga såser! 😉

    • Visst är det härligt att kunna göra så goda bröd utan mjöl 🙂 Kul att ni gillade Hallumibördet, just den sega skorpan kan jag sakna från ett riktigt gott surdegsbröd ibland.

  10. Mmmmmm… va gott det ser ut!! Jag ska kolla i skåpen om jag inte har tillräckligt med valnötter här hemma!! 😀
    Här i Avesta har vi plusgrader (=straxt över noll…) för första gången i år! Solen lyser från en blå himmel, så även här har vi riktigt fint!! 😀

  11. Oh, vad härligt precis så där som katten ligger,skulle jag (om inte osmidigheten numera vore i vägen) vilja göra på din balkong.

    Sedan jag sträckt ut kroppen ordentligt skulle jag sätta mig upp ochta en kopp grönt the med några av dina goda valnötsbröd till.
    Ha det riktigt skönt där nere!

    • Vi har mycket att lära av katterna i avslappning och stretching. Gör en hel del såna övningar varje morgon, på det sättet har min stelhet minskat betydligt. Hoppas du kommer att njuta lika mycket av bröden som vi 🙂

  12. Hej,
    Valnötter är även min favoritnöt och då särskilt i bröd. Ser fram emot att prova ditt nya recept. Men ska det verkligen inte vara bakpulver med i receptet?
    Lotta

    • Hej Lotta och Välkommen till mitt kök. Det är helt rätt i receptet, det ska inte vara bakpulver i. Äggen ger tillräckligt med utfyllnad. Lycka till med baket 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.