Norrländsk Falukorvsgratäng

Falukorv på nötkött

Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat.

Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till.

Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv.

Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka.

Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen.

I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större.

En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat.

Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierade sidor.

Här kan Du läsa vad Lisa Förare Winbladh skrev om ett liknande fall för 1½ år sen.

Så det är inget nytt under solen, receptstölder finns på nätet även utanför LCHF-kretsen.

Men nu åter till god mat, lagad helt i mitt eget kök. Inte något avancerat recept, så risken är nog liten att det blir kopierat av recepttjuvar.

Jag tycker fortfarande mycket om korv, särskilt de med hög kötthalt och framförallt  lokaltillverkade med bra kryddning.

Provat Hälsingestintans nya Falukorv som innehåller enbart Svenskt nötkött av hög kvalitet.

Ett mycket gott alternativ för dem som av en eller annan anledning inte äter griskött.

Förvisso med lite för låg kötthalt och för mycket potatismjöl för en LCHFare, men smak och konsistens är annars mycket bra.

Om man inte äter den så ofta och med näringsrika tillbehör, så blir måltiden rätt bra ändå.

Om Du vill göra en betydligt nyttigare falukorv själv därhemma, så ta en titt på mitt recept i Anna Hallén‘s nya kokbok LCHF för familjen, den goda vägen till mätta och friska barn.

Jag fick det hedrande uppdraget av Anna att skapa över 30 recept på näringsrik mat som passar barnfamiljer.

En riktigt rolig utmaning att omvandla barnfavoriter som Falukorv, Ketchup, Tacopaj, Vaniljglass och mycket mer, till nyttiga alternativ.

I dagens recept har jag kombinerat Falukorv med egenplockad Skogssvamp, Ekologisk Paprika och Västerbottensost.

En smakrik rätt som gör att den goda korven kommer mer till sin rätt, än med pasta och söt ketchup.

Norrländsk Korvgratäng

200 gr Falukorv

½ Ekologisk Paprika

1 dl brynt Skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 Ekologiskt Ägg

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan. Några Cocktailtomater till för smak och färg.

Här hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s kokbok.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/03/27/norrlandsk-falukorvsgratang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Postar återigen samma svar som jag mailade er…
    Får se hur länge det ligger kvar denna gången. Känns tyvärr som ni är mer intresserad av att smutskasta vår sajt än att få svar på vad som hände… Tråkigt med dålig netikett som du själv skriver…

    Hej Birgitta,

    Tack för ert mail, ledsen att jag inte svarat innan men jag har varit på resande fot samt haft fullt upp på jobbet.

    Receptet du nämner kopierades precis som du skriver. Anledningen var att när vi byggde sidan så sökte vår tekniker upp ett par olika recept som han lade in för att kunna visa oss funktion och utseende. Dock glömdes ett par av dessa att plockas bort eller hänvisas till källa. Givetvis är receptet bort taget och vi försöker alltid att länka till ursprungskällan såvida inte receptet är vida erkänt och det är svårt att avgöra källan.

    Ber så hemskt mycket om ursäkt för vår miss då även vi vet hur tråkigt det är när folk ”stjäl” eller lånar recept utan att länka. Ju mer vi alla länkar ju mer hjälps vi åt att sprida kunskap samt underlätta för oss alla att få en spännande variation på våra bord! Tanken med vår sida är att samla alla goda och bra recept vi lagar och dela med oss av dem. Säkerligen kommer vi prova flera av era recept framöver och väljer vi sedan att publicera dem kan du givetvis lita på att vi hänvisar till källa.

    Hör gärna av er igen om ni har fler synpunkter på hur vi kan förbättra vår sida samt leva upp till de oskrivna netikettregler fler borde ta till sig. Återigen ber vi så hemskt mycket om ursäkt.

    Önskar er en trevlig fortsättning på påsken.
    Med vänlig hälsning,
    Robert

    • Hej Robert och Tack för ditt svar. Är precis som du ute på resa, så det är först nu jag sett dina kommentarer. Tagit ledigt från datorn helt i påsk…
      Det här inlägget skrevs i stor frustration när jag upptäckte att ni bara kopierat mitt recept på lammstek och lagt ut det på er reklamsida.
      Men jag godtar din ursäkt, med förhoppning att varken jag eller andra blir drabbade av liknande receptstöld framöver.

      • Hej igen Robert. Nu har jag tagit bort all text om er sida i inlägget. Smutskastning eller stöld, båda är lika otrevliga 😉

        Hälsningar från Alanya./ Birgitta

  2. Postar samma svar här som jag skickade till din mail men ej fick svar på.

    Hej Birgitta,

    Tack för ert mail, ledsen att jag inte svarat innan men jag har varit på resande fot samt haft fullt upp på jobbet.

    Receptet du nämner kopierades precis som du skriver. Anledningen var att när vi byggde sidan så sökte vår tekniker upp ett par olika recept som han lade in för att kunna visa oss funktion och utseende. Dock glömdes ett par av dessa att plockas bort eller hänvisas till källa. Givetvis är receptet bort taget och vi försöker alltid att länka till ursprungskällan såvida inte receptet är vida erkänt och det är svårt att avgöra källan.

    Ber så hemskt mycket om ursäkt för vår miss då även vi vet hur tråkigt det är när folk ”stjäl” eller lånar recept utan att länka. Ju mer vi alla länkar ju mer hjälps vi åt att sprida kunskap samt underlätta för oss alla att få en spännande variation på våra bord! Tanken med vår sida är att samla alla goda och bra recept vi lagar och dela med oss av dem. Säkerligen kommer vi prova flera av era recept framöver och väljer vi sedan att publicera dem kan du givetvis lita på att vi hänvisar till källa.

    Hör gärna av er igen om ni har fler synpunkter på hur vi kan förbättra vår sida samt leva upp till de oskrivna netikettregler fler borde ta till sig. Återigen ber vi så hemskt mycket om ursäkt.

    Önskar er en trevlig fortsättning på påsken.
    Med vänlig hälsning,
    Robert

  3. Hej,
    Tack Birgitta, för alla fina recept och det trevliga du skriver kring recepten. Du har dessutom fina och smakliga bilder, vilket jag inte tyckte att den andra siten hade. Jag lagar god mat och mår bra efter dina och andras recept!
    Hälsningar Susanne

    • Tack för din vänliga ord, Susanne. Jag mår också gott av min mat och delar mer än gärna med mig av alla mina recept, men inte på andras villkor 😉

  4. Jag kikade på receptet nu och de verkar ha ändrat lite så att det inte står ord för ord i beskrivningen längre, inte heller i receptet.

    Nackdelen är att recept i sig inte uppnår verkshöjd, däremot kan text och förklaring runtomkring göra det. (källa: http://www.danielwestman.se/recept-och-upphovsratt/)

    Sen är det ju så klart god sed att länka eller nämna den blogg som receptet kommer ifrån, rent lagligt har inget fel gjorts, det är bara dålig stil.

    Vet hur det känns, det är trist men inget man kan göra något åt.

    • Hej och Välkommen hit. Tack för ditt svar och förklaring. Är själv helt okunnig på det här med datorer och upphovsrätt, men vet ändå att man inte gör på det här viset. Frustrationen kanske får mig att överreagera, men det är banne mig dags för lite netikett och hyfs därute 😉

      • Ja, smisk borde de få! Och det är ju aldrig fel att folk får reda på vad det är för typer som håller på så här.

        Vet hur frustrerande det är, bara att ladda om och göra ännu fler bra recept. I slutändan har folk en förmåga att hitta källan till dem och då läser de säkerligen hellre din blogg än någon kommersiell, reklamfylld site utan något egentligt intresse eller känsla bakom recepten.

      • Hoppas det här kan leda till att fler tänker sig för innan de tar recept som sina egna. Även om det nu är en lika okunnig person som jag på det här med datorer, som ligger bakom sidan 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.