Glutenfritt Pannkaksbröd med Pumpakärnor och Kanel

Stekpannebröd

Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.

Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.

Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.

Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.

Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.

Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.

Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.

Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.

Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.

Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.

Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.

När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.

En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.

Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.

Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.

Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.

Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.

Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se

”Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.

Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”

Pannkaksbröd med Kanel

2 Ekologiska Ägg

½ dl Grädde

½ dl Linfrön

2 msk Pumpafrön

2 msk Pofiber

2 tsk Kanel

½ tsk Havssalt

2 msk Smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/27/glutenfritt-pannkaksbrod-med-pumpakarnor-och-kanel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Pannkaksbröd […]

  2. Jag gör detta bröd regelbundet och tycker mycket om det. Låt mig bara som icke särskilt matlagningskunnig fråga varför man inte kan blanda alla ingredienser i samma bunke direkt?
    Samt vill jag tillägga att det blev lika gott med fiberhusk som med pofiber.
    P.S Din kycklinglever med äpple och curry var väldigt god!

    • Hej Anna och Välkommen till mitt kök. Tack för receptberöm och tips. Jag vispar ihop äggsmeten så den ska gå lättare ihop och det inte ska bildas klumpar, precis som när man gör en vanlig pannkakssmet. Men visst kan du blanda allt och testa hur det blir istället 🙂

  3. Jättegott bröd, faktiskt det godaste mjuka som jag smakat sen jag började med Lchf.

    • Hej Caritha och Välkommen till mitt kök. Tack, vad glad jag blir 🙂 Blev själv också riktigt förtjust i det här brödet.

  4. Skönt att höra att du har fått sol på näsan! Och jag förstår att du trivs på din balkong.
    Apropå bröd … jag tillbringade gårdagsnatten på sjukhus (inget farligt, jag berättar sen) och blev väl omhändertagen. Men frukosten i går morse, herregud Birgitta jag blir så ledsen när jag tänker på den. Valfritt antal tjocka, färdigskivade brödskivor, bruna, såg ut som om de var färgade bruna. ”Kaffe med vitt” ur automat, det vita nåt pulver i stället för mjölk. Man kunde också få choklad, sockrad. Det fanns jos och tre olika sorters saft.
    Jag lyckades få en kopp svart kaffe och tiggde till mig mjölk i köket. Grädde fanns inte, omöjligt att få ett ägg. Dock bregott, så jag bredde bregott på ost- och skinkskivor. Lite skivad gurka därtill.
    Kaffet ur automaten var förfärligt, med eller utan ”vitt”. Jag var absolut den friskaste på denna avdelning som innehöll mest illa däran äldre människor som slet med sina bruna mackor och sköljde ner med stora muggar saft eller beskt kaffe med pulver och socker.
    Ja kära nån, jag tackar min lyckliga stjärna för att jag kom därifrån med blotta förskräckelsen efter endast en natt. Det är en så stor skandal att maten är de facto hälsovådlig på sjukhus. En ändring, i alla fall på vissa sjukhus, är ju på gång, gudskelov.
    Oj, detta blev långt …
    Ser så fram emot att få träffa dig igen.

    • Hej, Janicke. Tack för din långa kommentar, skönt att höra att du mår gott, trots avsaknaden av riktig mat på sjukhuset. Visst är det hemskt att de kan komma på tanken att servera något så näringsfattigt åt sjuka människor. Skandal är ordet. Jag hoppas verkligen det blir debatt och en ändring på detta snart, hur ska patienterna annars lyckas bli friska?

      Jag hade med ett av mina största fans, Gjertrud, 90, på en shoppingrtur i mataffären idag. Hon är helt inne på det här med nyttig LCHF-mat sen hon fick min kokbok, så härligt att få lära ut vad som är bra mat. Hon är författare, så hon kommer att skicka in lite artiklar till tidningar kring det här när hon kommer hem, har hon lovat. Tur hon alltid ätit riktig mat, med bland annat mycket fisk, lamm och smör, så hon har all hjärnkapacitet i behåll 🙂 Ser också fram emot att ses snart. Kram och krya på dig.

  5. Tack för receptet! Jag har en vän som är glutenallergiker och det är ibland svårt att hitta goda och intressanta brödrecept.

    • Varsågod, Sanna. Har en hel del olika glutenfria recept här på bloggen och även i min kokbok, LCHF för seniorer 🙂

  6. Tack för stekpannebröd/Pannkaksbröd. Det blev utmärkt. Kanelsmaken var bra.

  7. Vad jag minns från när jag var i Turkiet smakade vattnet vansinnigt mycket klor, klorsmaken slog till och med igenom om man drack te eller kaffe gjort på kranvatten så vi fick koka te och kaffe på mineralvatten. Då var vädret bättre så hälsomässigt var det nog ingen fara att dricka det, reseledarna sa till och med att man inte skulle vara rädd för det men varnade att smaken inte var så god. Jag brukar allmänt ha svårt för kranvatten utomlands, jag tror att vi i Sverige stoppar lite klor i vattnet jämfört med andra länder.

    • Just här i Alanya är det oftast inte mycket klor i vattnet, men här rekommenderas turisterna att inte dricka vattnet. Det är ofta en helt annan bakterieflora än vi är vana vid. Alanya har också växt till en riktigt stor stad på några år, så avloppsystemet har nog svårt att räcka till, tyvärr. Vi ska vara riktigt glada för vårt fina vatten med lite klor i hemma. Men även där kan det ju gå riktigt på tok, har Cryptosporidiumeländet i Östersund förra året som ett inte alltför angenämt minne…

  8. Mmm…!! Låter gott!!
    Tack för fina bilder!! Det med vattenglaset var coolt!! 😀


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.