Hjortronbakelse LCHF

LCHF-bakelse

Får jag fresta med en liten bakelse med smak av sommar, så här på årets sista dag.

Den passar fint att förbereda som en liten dessert till Nyårsmiddagen.

Bakelsen håller sig fräsch i kylen om Du gör den på förmiddagen och täcker med plast.

Jag gjorde en glutenfri hjortrongrotta på mandelmjöl som bas till bakelsen.

Mandelmjölet, eller vanlig mandel som Du mal själv, ger ett riktigt saftigt kaffebröd.

Kokosnötmjöl fungerar också bra att baka LCHF-kaffebröd på om man doserar det rätt.

Kolhydrathalten blir lägre, så är Du mest ute efter att hålla den nere på alla sätt, så passar det mjölet bättre.

I min kokbok, LCHF för seniorer, är kaffebrödsrecepten baserade på mandelmjöl och jag använder lite honung som smaksättning.

Honungen är mest med som en krydda, inte för att göra bakverken söta.

För mig är den sötningen mest naturlig och jag tycker att det ger bättre smak än med sötningsmedel.

Sukrin fungerar annars också bra i kakorna, byt bara honungen mot samma mängd.

Stevia behövs det bara en ytterst liten mängd av, så det är rätt svårt att dosera.

Det har också en lite bitter bismak av lakrits som jag har svårt för, därför använder jag den nästan aldrig.

För mig är smaken det viktigaste, eftersom jag väldigt sällan äter kaffebröd. Det blir bara vid enstaka fester.

Till Dig som köpt min kokbok, så har det smugit sig in ett olyckligt fel i receptet på Ostbröd på sidan 61.

Det ska vara 2 msk Fiberhusk i receptet, det hade tyvärr fallit bort ur ingredienslistan.

Det fungerar också att baka brödet utan Fiberhusk, men de blir lite plattare.

Ber så hemskt mycket om ursäkten för den här missen, ska se till att läsa korrekturet bättre inför nästa kokbok.

Här kan Du läsa vad Lena på Alma Mater skriver om min bok och recept idag, verkligen härligt att få läsa så vänliga ord.

Hjortrongrottor 12 st

50 gr kylskåpskallt Smör

2 dl Mandelmjöl

1 Ekologiskt Ägg

1 msk flytande Honung

1 msk Fiberhusk

1 tsk Bakpulver

1 ½ dl Hjortron

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet. Enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung. Blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hjortron.

Grädda på 200° i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Vispa Grädde och spritsa kakorna med, garnera med riven, mörk Choklad, Hjortron och Citronmeliss.

Kakorna går bra att frysa. Ge dem en liten stund i medelvarm ugn innan de serveras, så smakar de som nybakta.

Nedan några fina vinterbilder från promenaderna i Nälden under Julhelgen.

Gott Slut och Gott Nytt År

About these ads

10 kommentarer

  1. Mmmmmm….!! Låter och ser jättegott ut!!

    Tack för det här året Birgitta!! Tack för all inspiration och alla goda recept!!
    Tack för alla vackra bilder och allt spännande du skrivit om på bloggen!
    Ha nu ett riktigt Gott slut och en trevlig Nyårsafton, så ”ses” vi nästa år!!
    KRAM!!

    • Tack för alla käcka kommentarer, Anneli. Vad vore väl min sida utan dem ;) Roligt att höra att du uppskattar dina besök härinne. Kram :)

  2. Jag kan bara hålla med föregående talare.
    Så ”Gott nytt År” Birgitta och Ni alla, som är
    här inne och hälsar på.
    Hälsningar med Kram / Kia

    • Tack detsamma, Kia. Blir så glad när mina läsare är eniga med mig om vad som är god mat :) Kram

  3. Gull-Britt tackar också för alla glada lässtunder på den här sidan.
    Jag läser nästan dagligen även om jag inte kommenterar så ofta.

    ETT GOTT NYTT 2012 ÖNSKAR JAG DIG BIRGITTA
    OCH TACK FÖR ALLT GOTT DU DELAT MED DIG AV UNDER 2011.

    • Tack, Gull-Britt, så roligt att höra att du är en trogen besökare. Jag ser ju på statistiken att fler och fler finner sin väg hit, även fast rätt få kommenterar. Huvudsaken är att ni trivs och att jag kan förmedla kunskap och matglädje till så många :)

  4. hur har du gjort de fina lyktorna? :)

    • Hej Anna och Välkommen till mitt kök.
      Det är min Syster som gjort dem, hon fryser vatten i små hinkar, men bara så det blir ett istäcke på några centimeter längs hinkens väggar. Den ska alltså inte vara bottenfrusen. Sen doppas hinken hastigt i varmt vatten, vänder upp och ner som en sandkaka och sätter värmeljus i tomrummet efter vattnet. Lycka till med tillverkningen :)

  5. [...] Hjortronbakelse [...]

  6. [...] ätit mandelformar med grädde och hallonsylt på juldagen. Birgitta Höglund tipsar här om sina hjortrongrottor. Låter inte så [...]


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 400 andra följare

%d bloggers like this: