Ischoklad med Kardemumma

Tidigt Julgodis

Nu är det dags för lite Julgodis, även fast det är rätt långt kvar till Jul.

Brukar börja rätt sent med förberedelserna inför Julen. Annars blir det lätt att man tröttnat på julsmakerna, när det äntligen är dags.

När jag jobbade och lagade Julbord från slutet av november, så ville jag knappt se åt en skinkbit, köttbulle eller inlagd sill efter en månad.

Men just ischoklad kan man ju faktiskt njuta av till en kopp kaffe även när det inte är Jul.

Dess innehåll av kokosfett och mörk choklad med hög kakaohalt, gör ischokladen till ett väldigt nyttigt godis.

Här kan Du läsa lite om kokosfettets hälsosamma egenskaper, inne hos Kostdoktorn.

Men köp inte det billiga kokosfettet på vanliga matbutiker, det är raffinerat och har tappat sina hälsosamma egenskaper.

Det är kallpressat från hälsokostbutiken som gäller när man äter LCHF.

Naturliga produkter är alltid det som är bäst för hälsan.

Ischoklad med Kardemumma

100 gr Ekologisk Mörk Choklad 70%

50 gr Ekologiskt Kokosfett

1 tsk mald Kardemumma

1 krm Äkta Vaniljpulver

Några korn Havssalt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosfettet. Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt.

Saltet lyfter fram chokladsmaken bättre. Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/08/ischoklad-med-kardemumma/trackback/

RSS feed for comments on this post.

23 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Receptet är Birgitta Höglund. Se här för fler varianter! […]

  2. Apropå julmat så har dom ett helt underbart recept på kålrotslåda, den finska kålrotslådan, på LCHF-forumet karppaus.info. Den heter Camillas mammas kålrotslåda. Och som finlandssvensk måste jag bara ha lådor på julbordet.

    Man skalar och skär 3 kg kålrot i små bitar och kokar dem mjuka i vatten. Sen häller man av vattnet, mosar och tillsätter 150 gram gott smör, mycket vitpeppar och 1,5 tsk salt. Sen ska man hälla allt detta i en smord form och låta stå i ugnen på låg värme. Hon hade själv använt 75 grader i 12 timmar. Jag använde vår bakugn som blir lagom uppvärm trots att jag eldar där bredvid bara. Och den var kanske 80 på kvällen och 50-60 på morgonen. Lät dem vara ca 12 timmar. Jag gjorde två formar, en med lock och en utan. Utan blir bättre. Den som hade haft lock lät jag vara två timmar till i 70 grader utan lock.

    Underbar LCHF-julrätt. Och varför inte annars också.

    • Hej Jeanette och Välkommen till mitt kök. Tack så jättemycket för din fina låda, det låter gott. God Jul 🙂

      • Tack Birgitta! Och god fortsättning på jul och nyårshelgerna!

      • Välkommen till mitt kök. Önskar dig detsamma, Jeanette 🙂

  3. Tack! Jag ska följa ditt råd. Det blir första julen för vår familj med lchf-mat, så det gäller att vara lite uppfinningsrik. Inget finskt julbord utan kålrotslåda.

    • Varsågod, delar så gärna med mig av tips på riktigt bra mat. Önskar er en God Jul 🙂

      • God Jul önskar jag dig också, har just bakat dina Västerbottensmuffins. De var ljuvligt goda, underbart med smör på de ljumma muffinsarna.

      • Tack, Berit. Vad roligt att du tyckte om dem, de är en favorit här med 🙂

        Glutenfria Västerbottensmuffins

  4. Hej! Det låter gott! Den skall jag laga till jul. Tack för en mycket fin och inspirerande bok, LCHF för seniorer. Till min glädje hittade jag där recept på morotslåda, ett måste på julbordet.

    Själv försökte jag mig på kålrotslåda på lchf-vis, men det blev inte så lyckat. Jag tog bort skorpmjölet och satte i lite fiberhusk i stället, men tyvärr, det blev inte bra. Den blev kompakt och klistrig. Har du nåt tips om vad man kan ersätta skorpmjölet med?

    • Hej Berit och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att höra att du tycker om min kokbok 🙂 Ja, morotslåda hör verkligen julen till, hoppas kunna sprida denna goda Finska tradition även till Sverige.
      Du skulle kunna prova med lite mald mandel i kålrotslådan istället för skorpsmulor, det binder också ihop den bättre. Jag har gjort det förut med jordnötter, med bra resultat. Lycka till 🙂

  5. Javisst,
    jag tog 90%-ig choklad. -Fantastiskt god! Snart slut faktiskt…
    Trodde jag skulle få ha dem ifred från barnen när jag drämde till med tokmörk choklad, men icke 🙂

  6. Åh, jag har ju tänkt göra ischoklad. Måste testa denna, låter jättegott med kardemumma i.
    Trevlig helg!

    • Ja, då är det bara att sätt igång 😉 Kan lova att den är lika god som den låter, kardemumma är min favorit. Ha en fin helg, du med.

  7. mycket gott

  8. Dom här gjorde jag direkt i går kväll, efter att jag läst ditt inlägg. Jättegoda blev dom, tyvärr inte så många 😉 Får göra dubbel sats nästa gång.
    Jag använde cocosfett med smaken kvar. Det blev lyckat. Man känner kardemumman ändå.
    Tackar för receptet!

    • Tack själv, Åse. Roligt att höra att du tyckte om dem och att kokossmaken inte tog överhanden. För mig räcker en sån här sats jättelänge, men så är jag inte så förtjust i godis heller, som tur är 😉

  9. Mmmm….!! Smaskens!! 😀

  10. Använder du kokosfett med eller utan kokossmak när du gör dessa?


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.