Gravad lax med apelsin och rosépeppar

Julförberedelser

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, ett av de julrecept jag skapade ifjol till Diet Doctor, med bilder tagna av Naomi Sherman.

Du kan göra den redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress veckan innan jul.

Här hittar du de övriga recept jag bidrog med och där kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

Är lite extra glad och stolt över mina kokböcker idag, då jag nyss fått veta att min senaste bok, Baka med frukt och grönt, utsetts till Sveriges bästa hälsokokbok 2021.

Den fick utmärkelsen på den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, som just nu pågår i Paris.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Published in: on 02 december 2021 at 07:00  Kommentera  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2021/12/02/gravad-lax-med-apelsin-och-rosepeppar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: