Glutenfri morotskaka med saffran och apelsin

Saffranskaka

Annorlunda morotskaka

Nu börjar det dra ihop sig mot adventstider, då det brukar bjudas på väldigt mycket sötsaker.

Jag har efter 12 år med lågkolhydratkost vant mig av från det sockersöta, det smakar helt enkelt inte gott längre.

Idag får du därför en repris av en av mina favoritkakor från bloggens arkiv, smaksatt med morötter, apelsin och saffran, bakad helt utan annan sötma än den från apelsin och morot.

Fler tips på saftiga bakverk med naturens godsaker hittar du i min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Morotskaka med saffran

3 ägg

100 g smör

Pressad apelsin eller mandarin, 1 dl saft

3 dl finriven morot

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljessens eller vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad apelsinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl.

Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Smaka av om du vill ha lite mer sälta än den från smöret.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter.

Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till.

Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Vill du ha frosting på din morotskaka så hittar du det här i ett av mina juliga recept hos Diet Doctor, LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2021/11/28/glutenfri-morotskaka-med-saffran-och-apelsin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för ett riktigt bra recept!
    Denna kaka kommer att bakas fler gånger här hemma. Jag använde apelsin och en sockerkaksform som ger en kaka med hål i mitten. Trettonåringen mycket nöjd med resultatet, liksom jag. (Sambon har inte smakat ännu, femåringen var skeptisk.) Precis den där aningen av sötma, utan sötningsmedel, som jag vill ha i fikabröd. Enda tveksamheten var att sesamfröna bidrar till lite matbrödskänsla, men dem byter vi ut mot mandelmjöl eller finhackade mandlar nästa gång. Har också hunnit testa att kakan fungerar bra att frysa och att tina bitvis i mikro, vilket gick utmärkt! Hurra!

    • Tack, oj så glad jag blir att få en så fin kommentar. Bra idé med hackad mandel, det ska jag testa också 🙂

      • Mandelmjöl funkade bra till formen. Med tillsats av en matsked honung (homeopatiskt nog?), uppskattades kakan av flertalet av de ”normalätande” barn som fick smaka, samt mina arbetskamrater. Men för oss är den tillräckligt söt utan honung. Sambon gillade den också. Och sambons farfar!

      • Så bra att den passade er allihop ❤

  2. Hej,

    Vad har du för storlek på formen?

    Mvh
    Louise


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: