
Glutenfritt höstbröd
Nu kommer den här tiden när jag tycker det känns kul att börja baka bröd igen, när kvällarna mörknar och temperaturen blivit mer behaglig.
Idag bjuder jag på ett recept från min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Det är min sjunde kokbok och det är andra gången jag tagit alla bilder själv, ett mycket roligt jobb där jag tagit med alla bakverk ut i naturen.
Bakboken har blivit uppskattad hos många som vill dra ner på eller helt utesluta gluten och socker, jag har fått rapporter om att recepten går hem även hos dem som gillar sötebröd.
Nöt- och fröbröd med fikon
5 torkade fikon
5 dl blandade nötter
1 dl svarta sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
½ dl chiafrön
Ca 1 tsk salt
5 ägg
½ dl olivolja eller kokosolja
1 msk balsamvinäger
Skär fikonen i små tärningar, lägg i en bunke och slå över kokande vatten. Låt dem svälla i vattnet i 10 minuter. Hacka under tiden nötterna grovt och blanda med de torra ingredienserna i en bunke.
Sätt ugnen på 150˚ och smörj en avlång brödform på 1½ liter med lite olivolja.
Låt fikonen rinna av i en sil. Vispa ihop äggen lätt med olivolja, balsamvinäger och fikontärningarna. Rör ner äggsmeten i nöt/fröblandningen, blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra från vinägern.
Häll smeten i brödformen och pressa ner den ordentligt med slickepotten så det blir jämnt fördelat i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler. Svep in brödet i en bakduk och låt ligga framme i rumstemperatur till nästa dag, så utvecklas smakerna mer.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva eftersom eller skiva och lösfrys. Tina gärna skivorna i en brödrost, det ger ännu mer god smak till brödet.
Tips: I det här brödet kan du använda de nötter du gillar bäst. Jag hade valnötter, hasselnötter, pekannötter och mandlar i mitt.
Variera gärna smaksättningen med dadlar eller plommon. Stött fänkål eller anis ger också en god smak till brödet, ta då ca 1-2 msk.
Här kan du beställa boken på Bokus och Adlibris, den finns även på Biblioteken och Akademibokhandeln eller så kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem den.
Hej Birgitta!
Tack för ännu ett superrecept! Jag har alla dina böcker liksom Anna Halléns och har sett att ni börjat lägga till frukt och bär till LCHF. Min fråga är om det är något som rekommenderas efter viktminskning med LCHF (tidigare sades det att frukt bromsade viktminskning) eller om det går att äta redan vid omläggning till LCHF? Jag ska precis börja med kostomläggning efter semestern och inser att de flesta kolhydrater måste bort pga sötsuget. Därför försöker jag samla så mycket information jag kan från människor som lyckats med LCHF och även vidareutvecklat metoden för att hitta sin egen modell.
Hej. Jag har under alla år ätit lite frukt och bär ihop med min mat, det fungerar fint för mig. Man ska ju inte äta för mycket, men som en liten efterrätt fungerar det väldigt bra för mig. Du får helt enkelt prova dig fram hur det känns för just dig, bär är bra att börja med då många har låg halt kolhydrater.
Här har Diet Doctor skrivit om min bakbok 🙂
https://www.dietdoctor.com/se/baka-utan-vitt-socker-med-hjalp-av-birgitta-hoglunds-nya-bok
Hej,
Tack för alla fina recept!
En fråga, kan jag byta ut svarta sesamfrön mot vita eller påverkar det smaken.
Mvh Louise
Hej och tack, det går alldeles utmärkt att byta ut dem 🙂