Chokladbollens dag

Njutbara bollar

Idag på Chokladbollens dag bjuder jag på min egen favorit från nya bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilden härovan tog jag den 14 maj förra året, det blev en av de första fotografierna till boken.

Så glad att jag fick det stora förtroendet av min förläggare Annika Bladh att än en gång få fotografera en kokbok helt på mitt eget sätt.

Den här gången tog jag alla bilderna i naturen runt Stockholm, de flesta ute på Djurgården.

I min förra kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, tog jag med alla smårätter ut i den jämtländska naturen.

Chokladbollar med plommon och kaffe ca 15 st

10 torkade plommon

1 dl starkt kaffe

Ca ½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

100 g rumstempererat smör eller kokosolja

3 dl glutenfria havregryn

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

Skär plommonen i små bitar och häll över hett kaffe och vaniljextrakt.

Låt stå i en halvtimme så plommonbitarna drar åt sig av smakerna.

Lägg smöret tillsammans med de torra ingredienserna och plommonen i en bunke,
kör till en smet med elvisp.

Smaka av om du vill ha mer salt eller vanilj.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen till bollar med lätt fuktade händer.

Rulla bollarna i en liten skål med kakao. Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Variera genom att rulla bollarna i kokosflingor, bärpulver eller hackade nötter/frön.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Published in: Okategoriserade on 11 maj 2021 at 07:00  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2021/05/11/chokladbollens-dag-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: