Mitt favoritrecept på inlagd sill till Midsommar

Silltips

Nu drar det ihop sig till Midsommarfirande, även om det för många av oss blir en annorlunda helg nu i Coronatider, så ska vi ju i alla fall äta och njuta av god mat.

Den här sillinläggningen har jag gjort i många år, den är lite mindre söt än butikernas.

Köp gärna dina saltsillfiléer i en fiskbutik eller manuell fiskdisk, de är betydligt godare än den som kallas inläggningssill i sillhyllan.

Inlagd sill

Mitt grundrecept på inlagd sill

4 saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, honung eller sötningsmedel

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Lägg saltsillfiléerna i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig.

Skiva lök och morot tunt, lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk, häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar, smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötma.

Det mesta av sockret stannar kvar i lagen, så jag föredrar att lägga in sillen med vanligt socker.

Använder du sötningsmedel så är inte hållbarheten lika lång som med socker eller honung och det kan också ge en lite metallisk bismak.

Fler goda rätter tillagade på traditionellt vis, men med mindre mängd sött, hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det var min första kokbok som jag skrev med Annika Dahlqvist, de övriga böckerna kan du läsa om här

Published in: on 15 juni 2020 at 07:00  Kommentera  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/06/15/mitt-favoritrecept-pa-inlagd-sill-till-midsommar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: