Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Valborgsbakelse

För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.

I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.

Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.

Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.

Länken ovan går till Bokus Hälsokampanj, nu har även Adlibris sänkt priset, om du brukar köpa dina böcker där.

Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.

Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.

Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.

De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat

Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl smält smör/kokosolja

2 msk kakao

1-2 msk valfri sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljpulver

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.

Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller hjortron

Citronmeliss

Ev lite riven, mörk choklad

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.

Bilderna till Jengels pusseltävling

Tävla om ett pussel

Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.

Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.

Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.

Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.

Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/04/30/graddbakelse-pa-chokladmuffins-och-tva-tavlingar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Jag brukar inte skriva kommentarer, men jag läser din blogg (lusläser) sedan ett bra tag, tror det kan vara 2 år tillbaka.
    Dina böcker är fantastiska. Jag har egentligen bara bläddrat igenom dem, en väninna till mig har några av dem. Jag har varit riktigt sjuk och är fortfarande inte frisk, men är nu inte så allvarligt sjuk utan jag lever ju! Jag har använt mig av dina recept i bloggen som varit mycket trevlig att följa och frågan är om det är det som har gjort att jag fortfarande står på benen. Jag har inte böckerna, kanske mest för att jag trodde att jag inte skulle överleva. I din blogg har jag dessutom fått tips på andra bloggar som jag hoppas kan hjälpa mig framöver och får naturligtvis inte glömma att nämna dina foton som är fantastiska, man ”drömmer sig bort”.
    Jag skulle vilja bjuda min bror, ja, på en 3-rätters med recept från dig. Han har verkligen ställt upp för mig och gör det fortfarande, sedan jag blev ordentligt sjuk från september 2017 och nu då jag själv är i karantän då jag tillhör riskgrupp. Han handlar matvaror, apoteksvaror mm.

    Överst på min lista (när ekonomin har ordnat upp sig för mig) när jag ska ”unna” mig något att handla så står dina böcker och där jag hoppas att jag skulle kunna köpa flera i någon slags kampanj. Jag handlar inte över nätet själv så jag får se vad bokhandeln kan hjälpa mig med.
    Tack än en gång Birgitta för din blogg och dina böcker. Tyvärr kan jag inte ”tagga dig” då min aktivitet på sociala medier är nästan lika med 0.

    • Hej Britt-Marie och tack för din fina berättelse. Det blir du som vinner min kokbok, hoppas den ger även dig ett friskare liv. Hälsa din bror så mycket. Kram Birgitta ❤

  2. Skulle vilja bjuda mina vänner på en somrig brunchbuffé med recept från dina kokböcker Grillmat LCHF (har den äldre upplagan som är slutsåld) och den nya Sköna Gröna tillbehör på vackra natursköna Prästalund, En hembygdsgård en bit från mitt.

  3. Jag vill allra helst vilja bjuda gubbvännen (isolerad på demensboendet sedan två månader) på en somrig brunch med recept från kokboken. Vi har inte setts sedan 4 mars. För några år sedan gjorde vi en minnesresa till hans barndomshem som brodern nu har uppe i Västerbotten. Där plockade vi hjortron och jag har aldrig sett så mycket bär. Det var annat än de enstaka i Mälardalen!

  4. Jag skulle vilja bjuda mina föräldrar på en somrig brunch när pandemin förhoppningsvis är över så att vi kan få träffas igen! Vi bor 35 mil ifrån varandra och p g a Covid-19 har jag inte kunnat besöka dem sedan i julas… Recepten hämtar jag, som så ofta, från dina kokböcker (har de flesta)!

  5. Jag skulle vilja bjuda min älskade man och karantänkompis på en somrig lunch för två ute på vår altan


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.