Thailändsk fisksoppa med ingefära, lime och chili

Thailändsk fisksoppa

Torsdagssoppan

Tycker du som jag om den thailändska maten, ja då är det här en soppa för dig.

Krämig kokos, kryddig koriander, het chili och och sting från ingefära, ja du hör ju, det här är en himla god soppa.

Jag skapade det här receptet för fem år sen till Expressens tidning Allt om LCHF, där jag bidrog med några researtiklar.

Nu i Coronatider får vi ju alla se till att hålla oss på hemmaplan, då är såna här goda resematminnen bra att ta till.

Soppreceptet är enkelt att fördubbla om du vill göra den till fler, den går också bra att frysa in om du vill ha några matlådor på lut.

Du kan variera soppan med någon annan fisk och lägga till räkor eller musslor.

Thailändsk fisksoppa 2 port

300 g vit fiskfilé

6 små champinjoner

1 burk kokosgrädde

1 dl strimlad salladslök

1 röd chili

½ grön paprika

½ röd paprika

5 cm färsk ingefära

3 msk kokosolja

2 msk strimlad, färsk koriander

1 msk glutenfri tamarisoja

1-2 tsk glutenfri fisksås

Saft av 1 lime

ca ½ tsk salt

Dela champinjonerna och skär halvorna i tunna skivor.

Skär paprika och chili i smala strimlor, kärna ur chilin om du vill ha en mildare soppa.

Fräs svampen i kokosoljan i en gryta tillsammans med paprika, chili, salladslök och ingefära i en minut.

Häll över soja, fisksås och limesaft, tillsätt kokosgrädden och låt koka upp.

Strimla fisken i 1 cm breda skivor och salta den runtom.

Rör försiktigt ner fisken och koriandern, ge det hela ett hastigt uppkok innan soppan serveras i skålar.

Garnera med färsk koriander och lite finstrimlad chili.

Är du intresserad av att ta del av fler av mina recept så hittar du mängder av goda smårätter nu inför våren och sommaren i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Här nedan ser du ett exempel från boken, som kan bli ett riktigt gott tillbehör till alla kommande grillmiddagar.

Bilden tog jag en härlig dag förra året på Bynäset på Frösön, det vackra munblåsta glaset fick jag låna från Storsjöhyttan i Östersund.

Kiwisalsa med limepicklad chili från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/04/23/thailandsk-fisksoppa-med-ingefara-lime-och-chili/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: