
Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson Klicka på bilden så kommer du till receptet
130 påsktips
Idag får du ett av mina mest besökta inlägg i repris, här jag har samlat mina bästa recepttips som passar till påskens festmåltider.
Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.
I år blir påsken inte som den brukar för en stor del av oss, då vi pga Corona inte kan resa och hälsa på våra släktingar eller åka på skidsemester till fjällen.
Desto viktigare en sån här gång, känner åtminstone jag, är att följa våra mattraditioner och göra påsken så festlig det går.
Så passa på att njuta av att laga och äta god mat hemma tillsammans med dina närmaste, bor du ensam så kan mina rätter sätta lite extra guldkant på påskdagarna.
Vill du stötta mitt skrivande härinne på bloggen så får du väldigt gärna köpa kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
I länken ovan kan du läsa mer om min form av nordisk meze och få en inblick i vad kokboken innehåller.
Ur förordet, skrivet av vetenskapsjournalist Ann Fernholm:
”Det är inte bara en hyllning till fantastiska råvaror som skänker njutning och hälsa, utan handlar också om att hitta tillbaka till naturen.”
Du hittar boken här på Adlibris och här på Bokus.
Påskbufféns fiskrätter
Gurkbåtar med färskost och musslor
Gravlax med mammas dillmajonnäs
Laxsallad med dansk remouladsås
Grillad lax med fetaost och mango

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Kalla kötträtter
Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde
Basturökt fårlår med hjortroncrème

Rhode Island
Kalla såser och röror
Kanarisk paprikasås
Ägg och grönsaksrätter
Sallad med getost och jordgubbar
Gratäng med palsternacka och pepparrot

Lammstek med rödvinssky
Lammrätter
Lammrevben med brynt vitlökssmör
Lammspett med halloumi och äppeltzatziki
Grillad lammsadel med myntasås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold
Kycklingrätter
Citronmarinerade kycklingspett
Kycklingbröst med gräddstuvad mangold
Rimmat kycklingbröst med getostsmör
Varma såser

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Desserter
Citrontryfflar och svartvinbärsgodis
Drycker
Varm choklad med mynta och kokos
Matbröd
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Ät, njut och må gott i Påsk!
Uppdatering 27/3 -21: Här kan du nu beställa min nyutkomna bakbok på Bokus: ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” och här finns den på Adlibris.
Här kan du läsa en recension av bakboken på finaste Paleobloggen Under vårt tak.
Ljuvligt, tackar! Ligger däckad med en förkylning så är inte riktigt på topp, men fick en kick av att läsa recepten. Mums!
Krya på dig och Glad Påsk 🙂
Hej Birgitta!
Jag har en helt annan fråga som jag undrar om du kan svara på. Jag kokade en buljong av ett ekologiskt kycklingskrov, med rosmarin, salt, lite kycklingfond, en halv citron, 2 liter vtn. Hade först ugnsbakat kycklingen och använt lite tamarisoya och smör. Buljongen kokade på spisen ett par timmar och sedan stod den väl försluten wonderbag över natten. När jag öppnade locket var buljongen grå, nästan svart och skrovets köttiga delar svarta. Har du någon idé om hur det kan bli så och tror du den ska slängas?
Bästa hälsningar Carin
Hej. Det låter mystiskt, men kanske det blivit utfällning av järn pga citronen om du hade en gjutjärnsgryta? Smakar den bra så är det ingen fara, du kan ju använda den i såser och grytor.
Ja jag hade en gjutjärnsgryta och buljongen smakar bra och utan bismak. Visste inte att det kunde bli en sådan effekt! Tack för svaret! Då ska jag använda den som bas till soppa 🙂
Just syra kan ge en reaktion med järn, men det är ju nyttigt att få lite extra järn i maten 🙂
[…] Birgitta delar som vanligt med sig av sina recept gratis i sin blogg och här finner ni en stor samling påskrecept. […]
Oj så otroligt mycket recept!
Tackar för allt du delar ned dej😊!!
Tack, Carina, roligt att höra 🙂
Våfflor
Vill du ha recept på våfflor menar du?
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/03/25/vaffeldagen-pa-glutenfritt-lchf-vis/
Fantastisk, välgjord och troligen alldeles utmärkt välsmakande! Vilken beundransvärd prestation du har gjort!
Tack, Göran. Vad roligt att höra att du uppskattar min receptsamling 🙂
Fantastisk blogg!
Tack, vad roligt att höra att du uppskattar min blogg 🙂
tack
Tack själv 🙂
Toppen!….som alltid.
Tusen tack för recept och inspiration.
GLAD PÅSK 🐣🐣
Tack, Glad Påsk 🙂
[…] har Birgitta laddat upp med Påskspecial – 130 tips på recept till påskens buffé. Har ej hunnit titta igenom, men jag delar med mig i alla fall för jag vet att det är otroligt […]
[…] Här kan du hitta en massa fina recept till påsk. […]
[…] härlig påskspecial med 130 recept som passar till den kommande helgen! Här hitta du alla hennes påskrecept á la LCHF och paleo! […]
[…] På Birgitta Höglunds blogg. […]
Tack för underbara recept och nu för Din Påskspecial, Birgitta! Superbra! Och framför allt för att Du är ute i god tid, så jag hinner med min planering för världens godaste maträtter till påsk tillsammans med matglada människor ! Önskar Dig Glad Påsk 🐣 !
Tack, Birgit. Ja, bra mat kräver ju lite planering, så därför passade det bra att dela de här recepten just idag 🙂
Taaaaaack….
Varsågod. Sprid gärna inlägget vidare till dina vänner ❤