Husmansfavorit
Ugnsstekt sill med löksås hör till mina absoluta favoriter i vår skattkista av svenska husmanskosträtter.
Tillsammans med en krämig löksås, med sötman från löken och grädden som harmonierar fint till den salta sillen, blir smaklökarna riktigt lyckliga.
Det här är ett praktexempel på både billig och nyttig mat, fet fisk behöver vi äta minst tre gånger i veckan för att få i oss tillräckligt av Omega-3.
Vill du ha fler tips på mina traditionella rätter så hittar du väldigt många i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.
Ugnsstekt sill med lökgrädde 2 port
4 urvattnade saltsillfiléer
2 gul lökar
50 g smör
2 dl grädde/kokosgrädde
Vitpeppar
Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk.
Vinterlöken är så hård ibland, så det blir godare att bryna den först.
Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen, resten av smöret lägger du i skivor över sillen.
Lägg den brynta löken runt om och dra några varv med pepparkvarnen över.
Häll grädden över löken, sillen är så salt så lökgrädden behöver inte saltas extra.
Använder du kokosgrädde så tillsätt lite syra från vinäger eller citron, då mildras kokossmaken.
Grädda i 225° ca 15 minuter tills sillen fått färg och grädden tjocknat.
Servera med kokt broccoli, blomkål, morötter eller rödbetor.
Hej Birgitta!
Lagade stekt sill med stekt lök och gräddsås efter ditt recept. Det blev för salt enligt makens och mina smaklökar. Ska man vattna ur den sakta sillen innan tillagning? Glömde i så fall göra det,jag ska pröva på nytt men vattna ur sillen först. Hur gör du?
Mvh Lena Henriksson.
Hej. Ja, saltsill behöver vattnas ur, som jag skrivit i ingredienserna. Det finns ju urvattnad att köpa också men du kanske använda den salta? Lägg den då över natten i rejält med vatten i kylskåpet. Skär ut en liten bit ur den fetaste delen och smaka om den vattnats ur tillräckligt. Lycka till ❤