LCHF-lunchmacka i skogen
Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd.
Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland.
Det här receptet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.
Det är som alla mina bröd glutenfritt och mättar dessutom väldigt bra, det fungerar därför riktigt fint även för alla oss som äter lågkolhydratkost/LCHF/Paleo.
Jag som älskade surdegsbröd förr, innan min kostomläggning, tycker det är riktigt gott att få äta en god och näringsrik macka som påminner om det, särskilt till kaffet ute i skogen.
Jag konstaterades glutenintolerant för 10 år sen, haft magproblem och migrän hela livet utan att veta att jag inte tålde mjöl, så med min nya LCHF-livsstil försvann de besvären.

Nötbröd med suovasrökt renstek
Nu uppmärksammas det mycket hur hälsosamt det är att vistas ute i naturen, missa inte filmen Frisk av naturen som visades på Vetenskapens Värld häromdagen.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för 22 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
Så passa på att njuta av de klara höstdagarna och kombinera gärna turen till skogen med att hämta hem lite gratismat i form av svamp och bär.

Varm smörgås på nötbröd
Nötbröd 1 limpa
6 ägg
100 g blandade nötter (valnöt, hasselnöt, cashewnöt, mandel)
50 g smör eller kokosolja
3 dl vatten
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
1 dl fiberhusk
1 dl linfrön
2 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1 tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.
Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.
Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.
Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.
Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.
Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.
Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.
Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.
Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.
Jag räknade ut energifördelningen i brödet eftersom många är intresserade av det, så här ser det ut enligt Kostbevakningen.
Energiprocent: 15 % protein 71 % fett 7 % kolhydrater 7 % fibrer 0 % alkohol uträknat med kokosoljan som fettkälla.
Brödet ger ca 20 skivor med en kolhydrathalt på ca 2 g per skiva.
Vill du ha fler recept på mina glutenfria bröd och bakverk så finns en hel del här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Du är sååå duktig.
Tack, så snäll du är ❤
Hej!
Undrar hur många ägg du har i nötbrödet? Vill gärna prova att baka det men hittar inte mängden ägg.
Hej. 6 ägg, det står högst upp bland ingredienserna i receptet 🙂
Tack! Jag fick lära mig i skolan att alltid läsa hela, dvs HELA sidan, hihi
Tack för din fina blogg och dina peppande recept förresten, därtill vackra bilder!
Mvh Christina
Haha, ja det var en bra lärdom, som funkar än idag 😉
Glad att du tycker om mina recept och bilder ❤