Krämig fisk- och skaldjursgryta

Favoritgryta

Nu i övergången mellan vinter och vår är det riktigt gott med en värmande fiskgryta, här får du tips på en av mina favoriter.

Det här är en rätt jag ofta väljer när jag äter ute på restaurang, den brukar nästan alltid vara riktigt bra och mättar gott.

Anis och fänkål förknippas oftast med smaksättning av bröd, men de passar också mycket fint i en fiskgryta.

Grädden gör så att andra smakdimensioner fram, kryddorna ger en mycket god lakritston.

För variation gör jag den här fiskgrytan på bara fiskbuljong och hoppar över grädden, då är den god med lite saffran i och en klick aioli.

Vill du ha en mer mättande middag, servera då några smörstekta eller rostade skivor av äggbröd eller valnötsbröd till.

Krämig fiskgryta 4 port

500 g fisk

2 dl musslor

10 dl fiskbuljong

5 dl grädde/kokosgrädde

50 g smör

2 stora morötter

2 dl strimlad purjolök

100 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk krossad anis

2 tsk krossad fänkål

2 tsk smulad dragon

1 msk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Skär morot och vitlök i tunna skivor och skär tomaterna i små klyftor.

Fräs alla grönsaker i smör i fem minuter.

Krydda och häll på fiskbuljong och grädde, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Skär fisken i bitar och lägg ner dem och musslorna någon minut innan serveringen.

De ska bara sjuda en liten stund, annars blir de torra.

Här nedan får du ta del av lite vårfägring från en promenad till Rosendals Trädgård på Djurgården häromdagen.

Published in: on 27 april 2019 at 07:00  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/04/27/kramig-fisk-och-skaldjursgryta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Så det ska vara både 10 dl buljong och 1 msk buljongpulver?

    • Japp. Det ekologiska buljongpulvret är som extra smaksättning, fiskbuljong är ju inte så smakstark i sig 🙂

      • Och inte så god heller enligt mig. Om man använder färdigköpt. Jag brukar ta kycklingbuljong, som jag försöker ha hemkokt av på lager i frysen.
        n

      • Jag använder också kycklingbuljong till fiskgrytor om jag inte kokar egen fiskbuljong, finns ingen bra att köpa. Länk till min hemkokta finns i ingredienslistan 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglunds Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: