Torsk med pepparrot och skirat smör

Njutmat

Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn.

Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.

Rena råvaror med mycket egen smak slår det mesta, smöret till blir en suverän smakförhöjare och mättar väldigt bra.

Samtidigt hjälper smöret de fettlösliga vitaminerna i morötterna att komma fram, utan smör får vi alltså i oss mindre av vitaminerna i maten.

Till vardags äter jag oftast numer bara en kött- eller fiskbit med smör och lite varma grönsaker till, lätt kryddat med bara salt och peppar.

Smaksinnet utvecklas ordentligt när man drar ner på kolhydraterna, en av många fördelar.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten och kokar tunt skivad morot till.

Servera fisken med morötterna, en dillkvist och det skirade smöret över.

Fler av mina favoriter i vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Published in: on 09 april 2019 at 07:00  Kommentera  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/04/09/torsk-med-pepparrot-och-skirat-smor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: