Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Kokboksfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om diabeteskost, ja då ville jag förstås ha med alla mina egna favoritrecept.

Diabeteskokboken för män blev resultatet, den vänder sig i textdelen mer specifikt till män och deras problem vid diabetes.

Men recepten passar förstås lika bra även för oss kvinnor, både med och utan diabetes.

Jag har ju såklart själv provlagat och provsmakat allihop, det här är min typ av svensk husmanskost.

Just nu är kokboken med på Adlibris Bokrea, du hittar den här för bara 119 kronor.

Här kan du läsa en liten recension och ta del av fler recept från boken på Matkärlek.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Här nedan ser du min kålpudding från boken, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Kålpudding med lingonsky
Foto Mikael Eriksson

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/02/28/torskrygg-med-brynt-pepparrotssmor-och-broccolimos-med-parmesan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag älskar din blogg och lagar ofta dina recept! Jag har precis köpt boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och lagar nu recept ur den varje dag. Är så glad över att kunna äta bönor igen då jag åt mycket bönor pre-LCHF (på GI-tiden) och mådde bra av det. Dock slutade jag när jag gick över till LCHF och har saknat det sedan dess. Tycker att bönor och kikärtor är fantastiskt mättande vilket är bra för mig som kämpar mot ständig hunger trots att jag äter LCHF. Jag tycker t o m att en rätt med bönor eller kikärtor mättar bättre än en rätt med mycket grädde eller ost.
    Men jag blir lite förvirrad över alla motsättningar inom LCHF-kåren…senast läste jag ett inlägg av LCHF-förespråkaren Anna Hallén som hävdar att baljväxter inte är artegen föda och bör undvikas av den som vill uppnå alla hälsofördelar med LCHF.
    Har du några funderingar kring varför åsikterna om baljväxter går isär så mycket ? Det handlar faktiskt om livsmedel som en majoritet av LCHF-förespråkarna avråder från, men några få numera rekommenderar…

    • Hej Catherine, så glad att du tycker om min blogg och recept.
      Och så bra att du mår gott av bönor och kikärtor och att de hjälper dig ”äta lagom”.
      Jag mår bra av bönor, andra kanske har problem med sina magar så det kan vara besvärligt från början, men det brukar ge med sig om man som bönkokböckerna förespråkar, att inta lite mjölksyrade grönsaker varje dag.

      Tyvärr är det ju så med många LCHF-förespråkare, man kanske inte vill se att det finns utveckling även på detta område inom sitt område?
      En av mina favoriter i Paleovärlden, Chris Kresser, har skrivit en mycket bra artikel om bönor här: https://chriskresser.com/are-legumes-paleo/
      Han tar, precis som många andra, upp det här med att det är råa bönor som är giftiga, och vi äter dem ju kokta.
      En stor del av världens befolkning äter mycket bönor, det skulle inte fungerat i längden om det är giftigt.
      Här kan du läsa en bra artikel på svenska om lektiner i bönor: http://ankisundin.se/lektiner-gift-och-bot-i-var-mat/

      Senaste året har jag läst att det experimenterats med t ex mycket frukt för att få fart på lymfsystemet. Det är ju heller inget som LCHF förespråkar i normala fall. Jag själv har hållit på med lymfmassage i många år, då jag svullnade i kroppen efter min steloperation i ryggen. Bönorna har hjälpt mig mycket på traven att bli av med överskottsvätska som kom vid klimakteriet, jag är idag slankare än vad jag varit på 30 år.

      Så det är som alltid bäst att känna efter vad som passar just dig och vad du mår bra av. Om du precis som Patrik får ett stabilt blodsocker med hjälp av bönorna så är mycket vunnet. Lycka till ❤


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: