Smakrik kyckling
Frysta kycklingbröst är oftast behandlade med insprutad saltlösning, för att göra köttet mört.
Ska du bjuda på en riktigt god kycklingrätt, så rekommenderar jag att du köper en ekologisk hel, färsk kyckling och skär ut brösten.
Då får du dessutom med det goda och nyttiga skinnet med på köpet, det är ju oftast borttaget idag.
Resten av kycklingen kan du sen koka med morötter, lök, lagerblad, peppar och persilja till en mustig benbuljong som blir grunden till en god soppa eller gryta.
Kycklingbröst med olivsmörsås 4 port
4 färska kycklingbröst med skinn
25 + 50 g smör
3 dl vitt vin
20 Kalamataoliver
2 röda spetspaprikor
1 rödlök
1 tsk paprikapulver
Havssalt och nymald vitpeppar
Finhacka paprikan och löken, kärna ur oliverna och skär i mindre bitar.
Bryn kycklingbrösten i 25 g smör i en stekgryta på medelvärme, tills det fått fin färg på båda sidor, salta och peppra.
Låt paprikan, löken och paprikapulvret bryna med kycklingen i ett par minuter.
Rör då och då under tiden, så det inte bränns.
Blanda ner oliver och häll över vinet.
Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 minuter, vänd brösten ett par gånger.
Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten på en skärbräda.
Rör ner det resterande, rumstempererade smöret i såsen i små klickar.
Skär upp sneda skivor av bröstet och lägg på en bädd av sås.
Servera med stekt zucchini, cocktailtomater och bladpersilja.
Det här receptet skapade jag för några år sen när jag var på en långsemester i Agia Marina på Kreta.
Här följer några bilder från de Harmoniresor till den vackra ön som jag nu arrangerar tillsammans med författaren och kostrådgivaren Therese Renåker.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos
Vi kom hem igår efter två härliga och intensiva veckor med våra glada och nöjda deltagare.
Vi har fått förfrågningar om att fortsätta med våra resor till den lugna lilla fiskebyn Makrigialos även nästa år, så håll utkik härinne eller på vår Facebooksida för att få veta när vi släpper biljetterna.
Videon längst ner är från den grekiska afton vi deltog i på restaurang Piperia i bergsbyn Pefki, missa inte ett besök där om du kommer till Makrigialos.
Jag återkommer med fler bilder från resan med recept på det vi lagade tillsammans på vårt harmoniska hotell Villea Village.
Första bilden är utsikten över byn Makrigialos från den lilla vik där vi hade vår morgongymnastik med mjuka rörelser och lymfmassage.

Tidig morgongymnastik vid havet

Bougainvillea på Villea Village

Lunch på Petra Bay, ugnsbakad fetaost, grillad paprika med vitlök och balsamvinäger och tzatziki
Birgitta! Tack än en gång för resan till Makrigialos och guidningen i både det ena och andra. Idag ska Tomas och jag laga denna maträtt med en hel kyckling. Av resterande delar blir det buljongkok. Om du har tid och lust får du hjärtans gärna ge ett tips på vad jag kan bjuda på till 20 personer till en födelsedagsmiddag i mitten av november. Det känns mycket positivt att ha kommit hem från Makrigialos. Så trevligt att jag har tankar på att återvända! Kram Annemaj
Hej Annemaj. Så glad att ni tyckte om vår Harmoniresa. Kanske en buffé med några rätter som vi lagade från min grillkokbok skulle passa? Med souvlakispett till om ni har grill, annars kan man steka dem nästan klara och bara göra färdigt i ugnen när gästerna kommit. Här hittar du annars tips på en lite lyxigare trerättersmeny, som också går väldigt bra att förbereda. Ha en fin födelsedag och hälsa Tomas ❤ https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/12/30/njutbar-mat-till-nyarsafton-hummer-och-hallonfromage/