
Kålpudding med lingonsky
Foto Mikael Eriksson
Kokboksrecept
Idag får du ett av recepten jag skapade till Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt förra året.
Recepten passar förstås lika bra till kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.
Du kan variera smaksättningen av kålpuddingen med hackade, soltorkade tomater, skivade oliver, oregano och med smulad fetaost istället för keso.
Servera då bara med smörskyn och hoppa över lingonen.
Kålpudding med sky på lingon och smör 4 port
500 g blandfärs
1 vitkålshuvud på ca 1 kg
2 gula lökar
2 ägg
1 burk keso à 250 g
1 dl grädde
1 + 2 dl kycklingbuljong
Ev 1-2 krm kryddpeppar
Salt och peppar
50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen
Lingonsky:
2 dl sky från puddingen
1 dl lingon
50 g smör
Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.
Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.
Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.
Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.
Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.
Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.
Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.
Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.
Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.
Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.
Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.
Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.
Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.
Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.
Servera kålpuddingen med lingonskyn över.
På bilden nedan ser du en tallrik med fläsk och stuvad vitkål som jag gjorde i bloggens barndom, klicka på bilden så kommer du till receptet.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!