Grön smoothie

Nyttig njutning

Smoothies kan innehålla väldigt många olika saker, ibland är de mer som en dessert.

Jag föredrar den nyttigare varianten med mer grönsaker än frukt, vill också ha smoothien lite tjockare så jag kan äta med sked, då mättar den längre.

Den här hittade jag på som ett läskande och lättlagat mellanmål igår när jag njöt av vårsolen på balkongen.

För mig är det väldigt viktigt att blanda in mycket grönt och även en del frukt i min dagliga mat.

Att äta bara kött och smör som återigen blivit populärt hos en del som äter lågkolhydratkost, har aldrig varit något som passat mig.

När jag började med LCHF för 9 år sen, kallades köttdieten bland annat UFO, Fakir och NCHF, men nu har namnet blivit lite trendigt amerikanskt, Carnivore.

Jag har också provat på denna snabbantningsmetod en gång i tiden, åt enligt Atkins när jag hade blivit överviktig efter min ryggskada för snart 20 år sen.

Vilken lättnad det var när jag efter några veckor med bara animalier fick lägga till de smakrika, färgstarka och krispiga grönsakerna igen.

Jag vill aldrig prova nåt liknande igen även om jag tycker om och njuter av en god köttbit då och då, och smör, det äter jag ju varje dag.

Men jag är övertygad att vi behöver det gröna till vår mat för att må bra i längden.

Alla de viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter vi behöver får vi inte i oss om vi skippar alla grönsaker.

Så passa på att njuta av all vårgrönska, både i maten och i naturen.

Här hittar du en läcker granskottssmoothie hos mina bloggvänner på Under vårt tak.

Vårgrön smoothie 2 port

2 dl hackad grönkål

2 dl rucolablad

2 nektariner

2 dl kokosgrädde

2 avokado

2 msk riven ingefära

1 pressad lime

Skär nektariner och avokado i bitar, mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät smoothie.

Häll upp i en mugg, skål eller ett glas och ät med sked.

Vill du ha en mer mättande och proteinrik smoothie så byt 1 dl kokosgrädde mot 1 dl benbuljong eller 1 dl kikärtor.

För dig som vill ha fler tips på gröna, sköna tillbehör till så hittar du många av mina favoriter i min kommande grillkokbok.

Vårgrönskande jämtländsk äng

Blommande harsyra, också gott i smoothie

Vacker vårkväll vid Storsjön

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2018/05/24/gron-smoothie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

 1. Det beror på vad man menar med bara kött och smör. En köttätare äter hela djuret, inte bara muskeldelarna, och även mycket rått eller halvrått. Eskimåerna klarade sig bra och fick inga brister, så vill man äta enbart animalier så tycker jag att man ska ha dem som mall. Själv tycker jag alltför mycket om grönsaker för att avstå dem en längre tid, men kan absolut tänka mig äta carnivore periodvis för att ge kroppen en paus från alla fibrer som titt som tätt retar min mag-tarmkanal.

  • Ja, inuiterna klarade sig bra på sin köttdiet, men som du kan läsa i mitt tidigare svar så åt de helt annorlunda än den moderna människan, så tyvärr är det svårt, kanske omöjligt, att efterlikna deras levnadssätt idag.
   Jag har själv haft svåra magproblem nästan hela mitt liv, men den har sakta men säkert blivit bra med hjälp av glutenfrihet och tillägg av benbuljong, baljväxter och mjölksyrat 🙂

   • Jag lever precis som du 😉
    Med undantag att jag kör ketogent. Benbuljong och syrade grönsaker, absolut, men baljväxter tycker inte min mage så bra om. Är för mycket fibrer. Så jag kör med potatismjöl i kallt vatten istället. Vi är alla olika och kosten måste anpassas på individuell nivå, men för att starta om tarmen kan det vara bra att bara äta animaliskt i några dagar och sedan fasa in lättsmälta grönsaker och bär. Lider man av SIBO är en animalisk kost bra för att svälta ut svampar och bakterier, men det ser jag som en övergående period. Vi är blandätare och äter i säsong det som finns till hands. Vissa perioder är det mycket kött, andra perioder mycket grönt och bär mm. Med tanke på alla välgörande örter som växer i naturen som vi kan äta för att upprätthålla hälsan eller bota sjukdomar så tycker jag att det är uppenbart att vi även ska äta en del växter.

   • Tack för din mycket läsvärda kommentar, bra med tips för de som har problemmagar 🙂

 2. Tack för all information du delar med dig av. Har börjat att efter 2 år LCHF äta mer grönt å frukt. Känns jättebra! Kul att variera sig

  • Tack själv, glad att jag kan inspirera till ett allsidigare ätande med mina blogginlägg och kokböcker 🙂

 3. Man kan äta bara kött och smör, men då måste man äta hela djuret och inte bara muskelkött.
  Smöret bör också komma från gräsbetande djur och helst också tillverkat runt midsommar då halten nyttigheter är som störst.
  Det är i organen som nyttigheterna och alla andra små ämnen vi behöver, muskelkött är i stort bara protein.
  Så kött och smör är liksom inte bara kött och smör, det krävs lite mer kunskap och insikt än så.

  • Du har helt rätt i det, Tony, att det nyttiga sitter i annat än muskelköttet. Och att det är gräsbeteskött/smör och vilt som är det som bör ätas för att man ska få optimal näring.

   Men tyvärr tror jag många missar det och äter de billiga styckdetaljerna som trängs i köttdiskarna och ratar inälvsmaten, som av många anses som osmaklig. Därför är det bra att det blir lite debatt kring det här, att billigt fläsk, bacon och kyckling från djurfabrikerna inte passar den som äter Carnivore.

 4. jag har levt lchf i snart 15år, jag baserar minmå måltid med grönsaker o lägger till lite kött, fisk, ägg. Ingen frukt pga socker . Bara RENA råvaror o krav så långt det går. Gör detta för att besvara min goda hälsa, att jag också gick ner i vikt är en bonus inte syftet. Lägger även till smör eller kokosolja men inga större mängder. Ha det gott 🙂

 5. Nu tror jag bara att du är lite fördomsfull. Du känner väl till hur inuiter och samer har ätit genom tiderna? Och fortfarande gör? Med det sagt så släpper jag det här och önskar dig lycka till med det du tycker är bra för dug.

  • Jo då, jag känner mycket väl till hur samer och inuiter ätit. Inuiterna fick sitt c-vitamin från späcket av narvalen, känner du till det och vad som motsvarar det i vår moderna köttproduktion?

   De åt även mycket alger, tång och maginnehållet hos sjöfåglar och fisk. Samerna tog vara på de lavar och växter som finns i fjällen och åt hjortron, lingon och alla andra bär vi hittar i fjälltrakterna. Innerbarken på björken innehåller också den mycket vitaminer och mineraler. Kvanne likaså.
   Så tyvärr går det inte att jämföra en modern Carnivore varken med samer eller inuiter.

   Jag hade den här diskussionen med kött/smörförespråkare redan för 8-9 år sen, förra gången det var på modet, så jag har läst mycket i ämnet.
   Jag vet också flera som efter en tid på den ensidiga kosten fick problem med hälsan, det är därför jag reagerar nu när det blivit en trend igen.
   Kanske inte så många som minns det idag.

   De nya som hittar till Carnivore kanske inte känner till riskerna och vikten av att välja enbart det dyrare gräsbetesköttet med hög, naturlig fetthalt och
   försöka hitta de ursprungliga formerna av vitaminer för att komplettera sin köttdiet.

   Lycka till på din väg 🙂

 6. Hej, jag kan bara hålla med dig Birgitta i allt du skriver och tar upp här!
  Själv har jag efter mycket experimenteraned med olika dieter lämnat tanken om att vi måste äta animaliskt protein i mängder.
  Jag har testat utifrån hur min kropp (har svår artros), vikt, mage/tarm och mängden energi. Det enda jag idag har tagit bort är socker (det vita giftet) och vitt raffinerat mjöl av alla sorter. Jag äter idag t o m lite grovt mjöl och gryn av råg och korn. Jag äter bara den mängden kött/fågel som jag verkligen behöver..tror någon har räknat på detta..
  I mängd som två av Mc Donalds minihamburgare/dygn.
  Fisk och ägg, smör och olivolja.
  Sedan mängder av alla slag av grönsaker, rotsaker, vilda blad och växter, bönor och linser, frukt och bär. Jag fortsätter att gå ner i vikt, min värk hålls i schack och energin har aldrig varit högre.
  Jag menar att vi är ju ganska lika grisen i vår anatomi, också allätare och vi behöver en bredd av olika födoämnen för vår hälsa och välbefinnande.
  För mig är också mitt ätande en etisk fråga..jag vill inte äta mer kött än jag behöver..under det att miljoner människor inte får något.
  Det finns så otroligt fin och bra mat i övrigt!
  Tack Birgitta att du tog upp detta..tror det är viktigt nu när vi fått kunskap om tarmflorans betydelse för vår hälsa att vi vågar diskutera och ta in varandras erfarenheter! 😊

  • Tack, Suzanne, det låter som vi äter ungefär lika och har samma inställning till maten, ja förutom att jag är helt glutenfri 🙂

   Jag har också dragit ner på köttkonsumtionen mot tidigare sen jag började lägga till baljväxter, mer grönsaker och frukt/bär, det mättar så bra och har gett mig en energi jag inte haft på många år, om än nånsin.
   Vi människor är skapta för att vara allätare, annars hade både våra tänder och matsmältningssystem varit annorlunda.

 7. http://www.meatheals.com om man läsa andras berättelser och resor

 8. Jag tycker att din ton känns lite föraktfull för de som valt att bara äta animaliskt protein, ”snabbantningsmetod”. Det jag har läst och varför jag själv har valt det är utifrån hälsoaspekter. Jag har läst otaliga berättelser om människor som läkt ut artros, reumatism och andra autoimmuna sjukdomar på det här sättet att äta. Och det jag har förstått så är det inte ”kött och smör” som du beskriver det, men jag kan ha fel. Fettet man behöver är det som redan finns i det animaliska proteinet, dvs ju mer fettsprängt kött, ju bättre. Fett är bara något du tillagar i. Och vet du, efter fyra veckor med den här kosten (jag har tidigare ätit lchf i flera år) så har mitt eksem på armarna försvunnit, min pollenallergi tog tvärt slut, jag har tappat 5 kg i vikt (även om inte det var målet) och för första gången har jag noll sug efter något sött att äta. Jag sover djupare och är glad och tillfreds. Och framför allt; min värkande höft gör mycket mindre ont. Så. Kalla det vad du vill men jag och många med mig mår mycket bättre så här.

  • Det är din tolkning av vad jag skriver. Där jag läst här i Sverige så är det alltså kött och smör som gäller, har inte varit in och läst på amerikanska sidor. Det kan säkert fungera så som du beskriver, men jag tror inte det är en hållbar kost på sikt. Jag har blivit bättre i mina värkande höfter också, med hjälp av benbuljong. Så vi har alla olika vägar till läkning av våra kroppar 🙂

   • Ja du tolkar och jag tolkar. Det man framför allt säger är drick vatten när du är törstig. Är kött när du är hungrig.
    Jag har druckit hemkokt benbuljong i ett år men det har inte förändrats något. Jag har testat bönor, resistent stärkelse osv. men det fungerar inte för mig. Det är många som är pålästa idag och det ska inte underskattas. Tycker det är synd att du inte kan se mina hälsofördelar bara för att vi inte tycker lika. Och du uppmanar folk på din fb-sida att gå in och kommentera för att jag inte håller med dig…

   • Jag tycker det är bra att båda sidor kommer till tals och det är ju jättebra att du hittat din väg. Men det betyder inte att jag tycker det är något som håller i längden, ensidig kost ställer till problem förr eller senare. Jag tror inte att vare sig bönor eller benbuljong är lösningen på allt, men i kombination med en allsidig kost utan socker och gluten har det stora hälsofördelar för väldigt många.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: