
Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto
Både gott och nyttigt
Idag får du ett riktigt hälsorecept, för du har väl inte missat hur bra det är för oss att äta surkål?
Har du svårt för att äta den syrliga kålen som den är så prova den här smakrika peston.
Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.
Pestoreceptet och även Ylvas mjölksyrade rödbetor finns med i min senaste bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.
I länken härovan till boken på Adlibris så kan du läsa mer, den kostar där 139 kr.
Här finns den att ladda ned som E-kokbok för 94 kr om du föredrar att ha den i dator, platta eller mobil.
Boken finns förstås också att beställa hem hos din lokala bokhandlare eller att låna på biblioteken.
Surkålspesto
3 dl surkål
1 dl hackad persilja
1 dl mandelmjöl
1 dl riven, stark ost typ Västerbotten
2 rivna vitlöksklyftor
Havssalt
2-3 dl kallpressad, mild olivolja
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.
Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.
Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.
Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.
Nu på fredag den 13/4 mellan 15-19 signerar jag min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bönkokbok på Paradiset, Brännkyrkagatan 62 i Stockholm, priset för boken är där 169 kr.
Då får du också smaka på min rödbetshummus till Öländska bönchips och kombucha.
Den hålls välkyld i klimatsmarta Wonderbag som fungerar både som kylväska och långkokningspåse.

Bild från min förra kokbokssignering på Paradiset
Hej. Jag har en fråga angående syrade grönsaker. Har en Kombuchasvamp sedan en tid tillbaka. Får jag samma effekt från den som från syrade grönsaker? Tack för svar.
Med vänlig hälsning, Bitte Önnebro
Hej Bitte. Det finns mjölksyrebakterier även i kombucha, så har du svårt för att äta syrade grönsaker kan det vara ett bra alternativ. Men det bästa är att få en stor bredd på sina mjölksyrebakterier och variera dem från flera källor, som t ex kefir, yoghurt, opastöriserade oliver, surkål m.m.