Lättlagad hälsosoppa
Nu under våren har jag lite ledigt mellan mina kokboksengagemang och tänkte dela med mig av den vardagsmat jag lagar här i Alanya, vi har ju tillgång till så fantastiskt fina råvaror på grönsaksmarknaden och hos slaktaren.
Istället för att ägna så mycket tid åt mitt Facebook och Instagram så har jag tänkt skriva mer här på bloggen.
Som du kanske läst härinne förut så kokar jag ofta min egen benbuljong på ekologisk kyckling eller höna.
När vi är här i Turkiet brukar jag varva mellan äldre och yngre fjäderfä, hönan ger en kraftigare buljong med mer kollagen, kycklingen ger mer och godare kött.
Häromdagen kokade jag en höna, det köttet passar bra som tillbehör i en soppa, då den inte har så mycket kött på benen.
Jag långlagar buljongen på energisnålt vis i Wonderbag, läs gärna mer om olika tillagningssätt på benbuljong här.
Tomatsoppan som blev till i samband med buljongkoket var väldigt enkel att laga och den blev riktigt krämig och god.
Jag har fått en helt annan syn på det här med tomatsoppa idag, minns den pulvervariant vi fick i skolan som något riktigt smaklöst och blaskigt.
Så har du också såna minnen bör du prova att radera ut dem med den här matiga soppan som dessutom är sprängfylld med näring, till skillnad mot pulver/burksopporna.
Tomatsoppa 2 port
6 tomater
10 cm purjolök
1 gul lök
1 äpple
2 vitlöksklyftor
50 g smör
2 dl kycklingbuljong
1 kokt morot från buljongkoket
½ dl äppelcidervinäger
2 msk hackad, färsk timjan
Salt och peppar efter smak
Till serveringen:
2 dl strimlat, kokt kycklingkött
2 dl kokta kidneybönor
Skär tomaterna och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.
Bryn lökarna och äpplet i smöret så det får lite färg.
Tillsätt tomaterna och den kokta moroten i mindre bitar, låt fräsa en stund.
Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.
Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.
Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.
Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du ha en macka till så prova gärna det här brödet.
Eftersom vi har gasspis här i Alanya så kokade jag bara upp soppan i fem minuter under lock, sen fick den laga sig klart i två timmar i min långkokningspåse Wonderbag medan jag tog en promenad.
Köpte ett kilo Romatomater igår for tre dollar och tre kycklingskrov for under tre dollar. Nu är det söndag Down Under och jag kokar buljong, lagar till sötpotatis stavar i ugnen (rostade kycklingskroven ovanpå först), har en stek på rotisseriet, och tänker laga till tomatsoppan lite senare, shoppade t o m ett äpple för detta, vilket skall bli intressant. Det finns färska fikon i säsong, så fikon, spansk skinka, Gorgonzola dulce gratinerad i ugn kommer att bli förrätten. Tomatsoppa med tillbehör blir morrondagens smaskiga lunch. Helgdag i morron så det är trevligt till max. Blir tillagning av lite kyckling lårfileer för veckans jobbmatlådor. Och såhar jag också gjort pesto!
Underbar läsning, så gott alltihop låter. Ha en fin söndag 💕
Oj så bra att du gav exempel på alternativ! Du har ju så helt rätt i att det är svårt att hitta en del saker i andra länder!Kanon!!Tack.
Varsågod, glad att du gillar min mat ❤