Tomatsalsa från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Bönbjudning

I helgen besökte jag Karlskoga och bjöd på bönröror från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Akademibokhandeln.

Jag hann i princip bara komma hem och byta till vinterkläder efter hemresan från Turkiet, nästa dag satte jag mig på tåget mot Värmland.

Där blev jag väl mottagen av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt som hade handlat mängder med kikärtor och bönor inför vår bjudning.

Akademibokhandeln hade verkligen slagit på stort inför vårt besök, vår kokbok hade fått en fantastiskt fin skyltning både i fönstren och inne i butiken, stort tack för det.

Det var första gången jag fick se kokboken i färdigt skick, jag är verkligen stolt och glad över den må du tro.

På lördagsmorgonen lagade jag och Lars-Erik med gemensamma krafter fyra bönröror från kokboken.

Huså Bröd bjöd på mina Spröda frökex och Öländska bönchips på sina goda chips gjorda på ekologiskt odlade bruna bönor från Öland.

Frökex med nässla från Huså Bröd, klicka på bilden så kan du köpa dem hos Smakrummet

Öländska bönchips, klicka på bilden så kan du köpa dem hos tillverkaren

Det blev mycket uppskattat av alla bokintresserade kunder som tittade förbi vår bönbuffé, vi fick signera många kokböcker under de timmar vi var på bokhandeln.

Här kan du läsa om vårt besök i Nya Wermlandstidningen.

Vännerna Margret Ache och Iris Jansen som skriver den tyska tidningen LCHF-Deutschland, där jag sen några år deltar med mina recept, kom förbi och köpte vår rykande färska kokbok.

Här kan du läsa en nyskriven artikel om bönor i deras nätupplaga.

Vi fick också sälja en kokbok till Pelle Agorelius, Sverigerepresentant för kokbokstävlingen Gourmand Awards, det var förstås väldigt trevligt att han kom och hälsade på oss.

På lördag kväll tog jag tåget tillbaka till Stockholm där jag nu tillbringat de senaste dagarna med en hel del bönrelaterade möten.

Det är så intressant och spännande att ha kommit in i denna nya värld, tack vare bloggen och mina kokböcker.

För att orka med allt det här så bloggar jag inte så ofta och stänger av min mobil tidigt på kvällarna, sociala medier tar annars väldigt mycket energi.

Men jag svarar på alla frågor i kommentarer härinne och i vår nya Facebookgrupp Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så fort jag hinner.

Patrik Olsson, Maria Mia Ahlberg och Lars-Erik Litsfeldt är också ofta på plats i gruppen för att svara/dela med sig av sina kunskaper om baljväxterna och dess effekter.

Här ser du några av Veronica Kindblads fantastiska bilder från boken, henne har jag den stora glädjen att få träffa idag, för första gången sen fotograferingen i höstas.

Överallt där jag varit och pratat om vår kokbok den här veckan har alla varit otroligt imponerade av de vackra bilderna, så glad över att få jobba med Veronica ❤

Här finns bönkokboken på Adlibris och på Bokus, du hittar den förstås även i riktiga bokhandlar.

Idag får du receptet på en tomatsalsa från boken, en av de rätter vi bjöd på hos Akademibokhandeln.

Vi kommer att ha fler signeringar under våren, bland annat kan du träffa Lars-Erik på Akademibokhandeln på Lidingö den 15/12.

Den 24/2 är vi alla med på LCHF-kryssningen, där kan du köpa alla de tre kokböcker jag gett ut det senaste halvåret.

Tomatsalsa från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Published in: Okategoriserade on 25 januari 2018 at 08:33  Comments (6)  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2018/01/25/tomatsalsa-fran-lat-bonor-forandra-ditt-liv-kokboken/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej! Grattis till den nya boken!!! Jag har följt din blogg i många år och vänder mig ofta till den och dina kokböcker för att få inspiration och härliga recept. När det gäller bönor har jag en fråga… som jag förstått det är inte alla bönor av samma kvalité. Jag har läst mig till att det krävs det blötläggning i ganska många timmar för att bli av med en del av de fytiner och annat mindre angenämt som råa bönor innehåller. Jag har sökt information om detta på nätet men gått bet. Ingen tillverkare verkar vilja kommentera om deras konserverade bönor är av samma kvalité som egenkokta, blötlagda bönor. Är konserverade bönor alls blötlagda?Hur tänker du kring bönors kvalité?! Hälsningar! Kia

  • Hej Kia, tack för att du tycker om min blogg och kokböcker. Jag har varit i kontakt med Zeta på telefon och som alla andra bönor som säljs så är deras blötlagda innan kokning. De är ju giftiga annars och de som äter dem skulle få magproblem. Så jag köper ofta ekologiska bönor på tetra, de har aldrig gett mig några som helst problem med magen 🙂

 2. Varför gör du reklam för Öländska bönchips?
  De innehåller ju 41 kolhydrater?!!

  • De innehåller resistent stärkelse, läs gärna mer om det i Låt bönor förändra ditt liv. Jag räknar dessutom inte heller kolhydrater utan går helt på hur jag mår av olika typer av mat. Bönchips håller mig mätt väldigt länge och påverkar inte blodsockret. Men du gör ju ditt eget val vad du vill äta. 🙂

   • Visst är det så att om det inte påverkar blodsockret så är det ok att äta ur lchf-synpunkt?

   • Det beror på, menar du bönor eller vad som helst? Den resistenta stärkelsen i bönorna är bra för tarmbakterierna och bildar smörsyra som kroppen mår gott av. T ex sötningsmedel höjer ju inte blodsockret men påverkar insulinet och är inte heller bra för tarmbakterierna. Så det gäller att lära sig mer om vad som är bra för magen. Läs gärna Låt bönor förändra ditt liv och även Kokboken, där står mycket intressant om det här 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: