Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

lat-bonor-forandra-ditt-liv---kokboken

Utkommer i mellandagarna

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Det passade ju extra bra att vi tog bilden på energibollarna hemma hos Sockerberoendeterapeut Jessica Eibladh på Sockerskolan 🙂

Jessica Eibladh och Veronica Kindblad i fototagen…

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/09/24/syrliga-energibollar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag tycker din blogg är fantastiskt informativ och bra👍

    Jag har en fråga om dessa fantastiska bönor, för nu är vi på gång min man och jag att byta till den kost du rekommenderar och ställer följande fråga: vilka bönor rekommenderar du? Eller rättare sagt var köper man bra bönor?
    Har för mig att jag sett att du rekommenderade antingen ICA eller Coop?
    Ska man blötlägga dem innan man tillreder dem?

    • Hej och tack. Jag köper oftast Icas Gott Liv, ekologiska bönor. De är färdiga att äta,bara att spola av lagen i durkslag. Jag tycker bäst om svarta bönor, men annars äter jag helst kidney, borlotti, kikärtor och belugalinser. Det är torra bönor du blötlägger innan kokning.

  2. Ps. Röran bredde man över fisken och sedan gräddades rätten i ugnen.

  3. Hej Birgitta😊!
    Jag tittar in hos dig ofta men är inte vidare bra på att skriva några rader…… Hittar inte din mailadress någonstans så idag skriver jag här. För något år sedan hittade jag ett av dina fiskrecept på nätet som var SÅ gott och mättande. De kinkiga sönerna älskade rätten. Det var fisk i ugn. Man gjorde någon form av röra där bland annat majonnäs ingick och om jag inte minns fel även mandelmjöl. Rätten gick toppenbra att frysa. Jag har ”dammsugit” nätet efter receptet men det är omöjligt att hitta!! Är så tacksam om du har möjlighet att hjälpa mig!!
    Tack för allt du delar med dig!
    Hälsningar
    Sanna


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s