Böneffekten
Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden.
För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt.
Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär.
Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet.
Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat.
Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar.
Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter.
Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat.
Och besvären blev faktiskt bättre, jag fick färre anfall av värmeböljor per natt.
Men att äta stora mängder kål var något som min mage inte var så förtjust i, den blev både uppsvälld och bullrig…
Jag tänkte att jag får väl leva med de här besvären tills jag kommit ut ur övergångsåldern.
Men så i våras, när Lars-Erik Litsfeldt höll på att skriva sin och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv, kom jag nästa ledtråd till lösningen på spåret.
Vi diskuterade om vi skulle ha några bönrecept med i Lars-Eriks och min kommande bok, Diabeteskokboken för män.
Men jag var skeptisk, bönor ingick ju inte alls i min livsstil à la LCHF och Paleo.
Men efter att jag fått läsa manuset till deras bönbok så blev jag nyfiken på att se vad bönorna skulle kunna ha för effekt på min hälsa.
(Uppdatering: Det ledde sen till att jag skrev en till kokbok med Lars-Erik, den här gången även med Patrik Olsson: Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken )
Jag började lite smått med en mungbönssallad medan vi var kvar i Alanya, som jag åt med frukostägget, mjölksyrad gurka, oliver, grönsaker, chiliröra och getost.
Mådde bra på det lilla böntillägget, magen reagerade inte så kraftigt som jag trott.
Men när jag kom hem blev det inga bönor på ett tag, tills jag för snart 2 månader sen började testa att lägga till ca 1 dl välkokta, ekologiska bönor till mina dagliga måltider.
Redan efter några dagar började jag märka att den överskottsvätska jag samlat på mig under den senaste vintern började rinna av mig, jag har sen gått ner ca 4 kilo på de här veckorna.
De svullna brösten återtog sin normala storlek och blev mindre känsliga.
De nattliga vallningarna minskade, för att efter en tid upphöra så gott som helt, nu blir jag bara mer normalt varm nån gång per natt och lättar på täcket.
De ryckningar och krypningar jag dragits med i mitt nervskadade ben och fot så gott som varje kväll sen steloperationen av ryggen för 14 år sen, har glädjande nog också försvunnit.
Min nattsömn är bättre än på många år och jag har även blivit starkare i kroppen, har mer ork att motionera.
Det senaste jag läst i det här ämnet är att det är fytoöstrogenerna i bönorna som har effekt på vallningar och andra klimakteriebesvär.
Här hittar du en studie på engelska kring det och här finns en mer lättläst på svenska.
Så nu har jag alltså införlivat bönor i min mat, vilket tyvärr retar en del strikta LCHF-are, som anser att både kolhydrathalten och antinutrienterna i bönor gör dem förkastliga som mat, särskilt inom LCHF.
Jag har då på grund av ovan nämnda nyfikenhet, tagit reda på en hel del information även om detta.
Den största delen av dessa antinutrienter i bönorna försvinner i blötläggnings- och kokningsvattnet.
Det är i de råa och torkade bönorna som de skadliga ämnen uppmäts och dem äter varken djur eller människa då de ger magproblem.
Kolhydraterna tas inte upp i magsäck och tunntarm utan bönorna smälts först i tjocktarmen, där de blir mat till våra vänner tarmbakterierna.
Äter man dessutom mjölksyrade grönsaker tillsammans med bönorna, så blir effekten ännu bättre.
Något som förekommer väldigt mycket i den traditionella maten i Turkiet och andra länder österut är just det, bönor och mjölksyrade grönsaker.
Så där finns en av anledningarna till att de har så mycket lindrigare klimakteriebesvär än hos oss i väst.
Här slutade vi nästan helt med mjölksyrning när frysen kom, då vi kunde spara grönsakerna där över vintern.
Bönor ingår i stor mängd i Medelhavskosten, tillsammans med kött, fisk, ägg, ost, smör, grönsaker, frukt, oliver och olivolja.
Även här i norden har vi odlat och ätit bruna bönor och ärtor i hundratals år, men numer förekommer de inte så ofta i vår mat.
Vi har ju dessutom bönornas påverkan på blodsockret, så diabetiker kan klara sig med mindre insulin, en fantastiskt bra effekt.
Bara de senaste dagarna har jag pratat med vänner och bekanta med typ 2-diabetes som kunnat dra ner eller sluta helt med sitt insulin efter att ha lagt till bönor till sin mat.
Här kan du läsa några betraktelser om bönor hos flera kostrådgivare som också insett bönornas fördelar, här Bitte Kempe Björkman på Nutriavans och här skriver Marie Norder Aspholm.
Så vi är rätt många nu som testar bönor i vår mat, kanske du också kan börja må bättre med hjälp av dem?

Sommarens underbaraste dag blev det picknick vid Ristafallet i Jämtland.
Varmrökt röding med kokt ägg, mjölksyrade morötter, örter och en kidneybönröra med chiliaioli.
Hej, vad är det fär bönor? Vad heter dom? Finns dom på Ica. Coop? Hur blötlägger man? Hur tillagas bönorna? Jag vill veta exakt för inköp och tillagning. Alla är inte kunniga eller matintresserade.
Hej och välkommen hit, roligt att du är intresserad. Jag delar med mig av alla mina kunskaper och recept på bönor i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du just nu hittar för bara 159 kr på. Adlibris. Ett lågt pris för en bra investering i din hälsa och så kanske ditt matlagningsintresse får sig ett lyft. Själv köper jag ofta Zetas ekologiska, färdigkokta bönor, finns på både Coop och Ica 🙂
https://www.adlibris.com/se/bok/lat-bonor-forandra-ditt-liv-kokboken-9789188429551
Tack för att du delar med dig utav din kunskap!
Har ledsamt nog stor reaktion av lektinerna i bönor men förstått att alla lektiner är olika.
Provar att öka och förändra bakteriefloran på andra vis… älskar enkel linssallad med vinägrett men kroppen svullnar efter bara 2 msk…
Hej, så synd att du är känslig för lektinerna. Du hittar prebiotika i många andra livsmedel också, så ge inte upp ❤
Tusen tack och har hittat andra medel, Jerusalem artichoke i mini, mini dos och enkelt – lite inulin pulver (^o^)
Jättebra, lycka till på din väg, Christina ❤
Fantastiskt intressant! Jag älskar bönor och lider just nu av värsta klimakteriebesvären (ska fylla 50 om ett halvår). Nu kan jag äta bönor med gott samvete så tack för att du tar upp detta:-) En praktisk fråga: är alla bönor bra, och gäller det även kikärter?
Ja, kikärtor har fungerat bra för mig, jag varierar. Hoppas du också blir bättre, det är jobbigt med inre värmeböljor 🌞
Ja ingen vet allt, alla vet något
Kämpar ju inte med klimakteriet vad jag vet
Gubbe snart 69 år övervikt ca 30kg , nu får det bli andra ”bullar” orkar inte bära övervikten mer
Har nu försökt följa LCHF i 1 månad , går ganska lätt , sista veckan gått upp 1,3kg vet inte varför
Körde LCHF för några år sedan i 3 månader o gick ner 3 kg , gav upp troligen för mycket protein o fett , får ta o köpa ketos stickor
Tack , måste prova böntipset
Hur mycket bönor per dag får jag väl testa mig fram till , tack för att du delade med dig av resultatet
Bengt
Lycka till på din väg, det kan gå lite upp och ner. Ofta kan det bero på att man samlar på sig vätska, särskilt nu när det varit så varmt.
Sånt kan hända oavsett om man är kvinna eller man 🙂
Så intressant! Varje gång jag försöker införliva bönor i kosten så FÅR jag vallningar som fasen!! Är 46. Så det slutar alltid med att jag tar bort dem igen och då går vallningarna över. Undrar vad detta beror på? Kanske det är för att jag är i pre-menopaus (eller vad det nu heter) Bönor kanske funkar bättre för mig om några år , EFTER jag kommit in i klimakteriet??
Hej. Ja, det kan ju vara olika, men klimakteriet börjar ju även i väldigt olika åldrar.
Har du lagt till mjölksyrade grönsaker också till bönorna? Det behövs för att tarmfloran ska må riktigt bra.
Prova lite sakta och försiktigt och se vad som händer 🙂
Har sedan några månader hemska klimakteriebesvär, främst nattliga svettningar som gör att jag vaknar en gång i timmen och sedan vaknar urlakad och genomsvettig varje morgon. Jag fyller 49 senare i höst och labbprover visar att FSH och LH är förhöjda.
Jag har prövat jättenattljusolja utan resultat. Jag vill helst undvika hormonterapi om det går.
Jag älskar bönor och inte minst kikärter, och därför är detta jättegoda nyheter för mig! Jag undrar om alla bönor går lika bra att äta i detta syfte, och om även kikärter har samma goda egenskaper, eller gäller det bara bönor…?
Tack för en utmärkt artikel!
Hej Catti, övergångsbesvär kan vara jobbiga… Ja, alla bönor har fungerat på mig, även kikärtor och linser äter jag ibland. Plus surkål till, så magen mår extra gott. Lycka till 🙂
Det finns så många olika sorters Magnesium, en hel vetenskap som jag inte behärskar. Lite för invecklat för mig som latinare, kemi är verkligen inte min grej! Har i alla fall hittat en sort som hjälper mot mina myrkrypningar.
Bönor har jag börjat med, funkar bra. Lite mer variation dessutom.
Jag har testat en hel del olika magnesiumpiller genom åren, både såna som funkat bättre och sämre. Men med tillägget av bönor och surkål så är krypningarna väck 🙂
En fundering som precis slog mig medans jag laste om menopause symptom, och det ar inte en speciellt originell fundering….Magnesium! Otroligt mycket menopause symptom paminner ju om bristsymptomen som uppkommer vid magnesiumbrist. Innehaller bonerna kanske en bra dosis magnesium?
Ja, de innehåller magnesium. Tar tillskott av det sen många år, men det har inte hjälpt, så den naturliga vägen är nog betydligt bättre 🙂
Tack for svar! Nar magnesium kunskapen borjade bli mera allmant kant inom LCHF rorelsen, sa borjade vi med, men ingen effekt alls. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2187890/Ditch-healthy-berries-beat-muscle-pain-The-eating-plan-helped-cure-aches-pains.html
Ramlade jag over precis, och som allting, intressant att beakta i ett sammanhang 😁
De rekommendationerna går ju helt på tvärs mot vad som fått mig att må bättre 😉 Nötter och bönor funkar för mig, men inte vitt bröd och socker som artikelförfattaren menar är bra. Så man måste, som alltid, prova sig fram vad som passar en själv 🙂
Hej! Jag funderar på hur stor mängd bönor per dag du äter för att få den positiva effekten på klimakteriebesvären? Vill gärna prova!!! Mvh Kerstin
Hej. Som jag skriver i mitt tidigare inlägg, länk längst upp, så äter jag 1-1½ dl per dag, ihop med maten 🙂
Hejsan,
Boner och linser har lange varit en hemlig vana, men trots blotlaggning sa brukar det bli en hel del flatulens, dock av den snallare sorten. Suck, vad gora? Syrade gronsaker kan ocksa ge konstiga resultat.
Har du provat att äta bara lite, 1-2 matskedar bönor/linser och 1 msk syrat ihop med maten? Så äter jag det och det fungerar bra 🙂
Joo, men det ar svart iallefall. Kanske har odlat knepiga bakterier sedan ett bra tag 😎 syrar eget med sa det ar pinfarskt och gott. Dock fungerar det nar jag lagar till en variant pa kediregee vilket ar i min tappning 50-50 boner och basmatiris, kokad med osannolika mangder smor och koncentrerad egen buljong, och det blir bara nar jag ar sjuk. Lite konstigt.
Benbuljongen läker ju tarmen, så det är inte så konstigt att det fungerar då. Jag har ju läkt min tarm under 1½ år med just buljong, kan vara en bidragande orsak varför bönorna fungerar så bra för mig 🙂
TACK! Jag har vallningar dagligen och har precis börjat lägga till linser varje dag och ska köpa hem bönor. Gröna ärtor är bra? Kikärtor?
Hej, ja de fungerar fint. Lycka till 🙂
Läste receptet på mungbönsallad och såg inget om blötläggning av bönorna, behöver inte mungbönor blötläggning?
När jag gjorde det receptet i våras så kallade jag upp det och just mungbönor har lågt innehåll av lektiner och behövde inte blötläggas. Men vill man så kan man förstås blötlögga dem med 🙂
Mer spännande läsning om bönor av Facebookvännen Johanna Soderling Romestrand: Det är bara så intressant detta med betydelsen av en bra bakterieflora i tarmen. För över 20 år sedan förklarade en naturläkare sambandet mellan läckande tarm og candida som följd av socker, gluten och mjölkprodukter, men den kunskapen var inte jag mogen att ta till mig då. Jag var heller inte säker på om det verkligen kunde stämma? Och vad skulle en människa äta om man inte ”fick” äta mjöl, mjölk och socker? Till slut följde jag råden och uteslöt gluten och socker till att börja med. Folk runtom mig trodde att jag var ett slags UFO med mitt nya sätt att äta. Jag har ätit bra mestadels sedan dess med några perioder av återfall. Då har också hälsan blivit därefter med ledvärk, inflammationer i kroppen, magkatarr, humörsvängningar, bara för att nämna några symtom på grund av en och samma orsak. För några månader sedan började jag äta fermenterade grönsaker dagligen och i början på sommaren bönor/linser varje dag. I samma veva tog jag bort mejeriprodukterna med avvikelse någon gång ibland. Det är egentligen nu som den stora förändringen skett. Jag har blivit av med vätska i kroppen, fått bättre uthållighet vid träning, mer energi, bättre sömn, gladare, övergångsproblem har ”stannat av”. Jag har tagit det sista steget ut ur utbrändhet som jag drabbades av sommaren 2016 pga av en lång period med stress och dålig livsstil. Nu under våren trodde jag att jag nått min optimala hälsa, men jag hade fel. De fermenterade grönsakerna och bönorna har gett mig nya höjder. Min senaste upptäckt idag är min röda ”läderhud” i ansiktet som är borta. Jag är verkligen fascinerad. Och tacksam.
Jag fann den här norska artikeln från 2011 om vikten av goda tarmbakterier.
http://forskning.no/bakterier-immunforsvaret-sykdommer/2011/11/forgiftet-innenfra