Frukostfavorit
I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år.
Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar.
Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare.
Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder.
Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat.
Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs.
Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig.
Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål.
Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de naturligt Omega-3.
Vill du göra ett matigt smörrebröd till brunch eller kvällsmat, fyllt med sill, ägg, skaldjur och grönt, så passar mitt valnötsbröd väldigt bra.
Här hittar du mitt recept på inlagd sill med betydligt mindre socker än de som finns i butikerna.
Det mesta av sockret stannar i sillspadet och tränger inte in i fisken.
Vill du ha en sill helt utan sötning så fungerar det också bra, saltet och ättikan konserverar sillen bättre än sockret.
Det är bara vi svenskar som vant oss vid en väldigt söt sill, i våra grannländer används oftast inget socker alls till fiskkonservering.
Tack för alla fina tips och recept, jag har nu börjat lägga om min kost.
Så roligt att höra, lycka till 🌞