Kryddigt bröd à la Paleo

Paleobröd

Glutenfritt och mjölkfritt

Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår.

Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet.

Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du lära dig mer om Paleo så har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak en Paleo-helg 13-14 maj.

Där kommer jag och Therese Renåker att delta, hon föreläser om Hormoner i maten och jag bjuder på buljong långkokt i Wonderbag och frökex med nässla, libbsticka och vitlök från Huså Bröd.

Läs mer om kurshelgen genom att klicka dig vidare via bilden nedan.

Paleohelg hos Under vårt tak...

Paleohelg hos Under vårt tak…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/03/05/kryddigt-brod-a-la-paleo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Väldigt intressant! 😀

  2. Tack Birgitta för ännu ett brödrecept.
    Dina recept hjälper mig fortfarande väldigt mycket. Ett år i dag med LCHF /Paleokost. Mår så mycket bättre och min sjukdom hålls i schakt med denna kost. Sockerfritt,mjölkfritt,mjölfritt. Ja, all mat med högt kolhydratsvärde utesluts. Blir ju till socker i magen. Läkare fundersamma hur det kan komma sig. De vet ju inte att socker göder cancer. Så synd för många människor borde få ta del av detta.Sjukvården borde få ta del av det. Jag gör vad jag kan för att sprida denna kunskap som man redan visste 1931 då en forskare fick Nobelpriset för det. Men det är inte lätt att bryta invanda kostmönster. Misstänksamhet, att så lätt som att ändra kostvanor kan det väl inte vara🙄? T.o.m min man har blivit av med sin diabetes 2 då han av bara farten fick hänga med på min kost😀
    Vet att jag tackat dig massor av gånger men du och dina recept har verkligen hjälpt mig. Sluta aldrig att undervisa oss i din underbara kokkonst.
    Bamsekramar Kerstin ❤️

    • Varmt tack, Kerstin ❤ Jag blir alltid lika glad och rörd av att läsa dina råder, så fantastiskt att du mår så bra med hjälp av maten.
      Kärlek och bra mat kan hjälpa vid allehanda besvär 🙂 ❤


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s