Örtsmörsås till entrecôte

Entrecôte med Örtsmörsås

Örtsmörsås med paprika 3-4 port

200 g smör

3 äggulor

2 msk hackad persilja

1 msk balsamvinäger

1 msk pressad citron

1 msk hackad timjan

½ finhackad röd paprika

Salt och chiliflingor efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra.

Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.

Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.

Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft.

Rör ner hackade örter och paprika.

Jag serverade såsen till entrecôte och smörstekta champinjoner med grön paprika.

Här hittar du mitt recept på en klassisk Bearnaisesås, som jag använde under mina många år i olika restaurangkök.

Bearnaisesås med pepparbiff och grillad tomat

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/28/ortsmorsas-till-entrecote/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] i Blomkålsmos 1 blomkålshuvud en stor klick smör 1 helt ägg salt och svartpeppar Sås Gör Birgitta Höglunds smörsås men byt ut citronsaften mot 0,5 msk vatten och 0,5 msk […]

  2. […] Birgitta Höglunds smörsås men byt ut citronsaften mot 0,5 msk vatten och 0,5 msk […]

  3. När jag försökte göra denna sås så skar den sig. Hittade lite gammal bea på burk i kylskåpet som fick duga istället. nu skulle jag vilja göra ett nytt försök. Vad kan jag göra för att hindra att den skär sig igen?

    • Var noga med att smöret inte är för hett och tillsätt bara lite i taget under kraftig vispning. Skulle den ändå skära sig, så börja om med en ny äggula och lite vatten i en bunke, vispa upp och tillsätt den skurna bearnaisesås lite i taget. Lycka till 🙂

  4. […] nyårsafton testade vi göra en smörsås enligt Birgitta Höglunds recept, men med lite annan smaksättning. Jag kryddade såsen med chiliflakes, torkad dragon och lite […]

  5. […] en slags smörsås/bearnaise samt en crème brûlée. Såsen gjorde vi med inspiration från Birgitta Höglund, men jag ändrade lite på […]

  6. Försökte göra denna sås och när den var nästan klar skar det sig! Försökte rädda med en skvätt kallt vatten men det funkade ej. Kan man räddas denna sås om den skurit dig?

    • Aj då. Ja du kan börja om med en äggula och lite vatten och tillsätta den skurna såsen under kraftig vispning på svag värme.

  7. Toppen, ska testa en variant på denna till nyårsafton 🙂 Funkar det med vitvins- eller rödvinsvinäger också?

    Ha det fint & gott nytt år! 🙂

    • Ja, det går bra med vilken vinäger du vill. Gott Slut och Gott Nytt År ❤


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s