
Morotslåda ur LCHF för seniorer…
Foto Mikael Eriksson
Finsk julmat
Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord sen jag var barn.
Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas.
Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning.
Morotslåda 4 port
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 krm riven muskot
Salt och peppar
ev 1 tsk honung eller björksocker
Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet.
Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.
Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till.
Det här receptet kommer från min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
Den svenska upplagan såldes slut, men finns i nyutgåva med den mer passande titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Här finns kokboken att köpa på finska under namnet Karppaa terveellisesti.

Tomten uppskattar också det som är gammaldags. Här på promenad i Tophane, Alanyas äldsta stadsdel…
Hej Har lagat din finska morotslåda precis nyss. Och den blev väldigt god ganska lika som min mammas recept. Men jag måste utesluta muskot, men vitpeppar o salt går. Vad är din mammas flicknamn? Tack för alla goda recept! Nu ska jag börja med rödkåls cole slowe. Kram
Hej, vad roligt att du tyckte om receptet 🙂 Mamma hette Björkroth. Ingegerd. Mormor och morfar Ida och Martin.
Bloggen är en guldgruva med fina recept! Den finska kålrotslådan kan göras på liknande sätt men inga tillsatser, bara rötter. Jag har inte ris eller annat i min morotslåda, blir god ändå.
Tack, Maja 🙂