Lucka 8 – Kalvsylta till jul

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo… Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Kalvsylta

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Kalvsylta är en mycket bra rätt att äta året runt, här kan du läsa mer om alla nyttiga ämnen du får del av om du kokar egen benbuljong.

Mina kokböcker på engelska

Julklappstips: Min Långkokbok och LCHF för seniorer är tyvärr slutsålda på svenska, men finns här på Bokus på engelska om du har släkt och vänner utomlands.

Här finns de också om du hellre köper dina böcker på Amazon.

Tomten och jag tog en promenad på en vinterlugn Kleopatrastrand i solnedgången...

Tomten och jag tog en promenad på en vinterlugn Kleopatrastrand i solnedgången…

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/08/lucka-8-kalvsylta-till-jul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ska pröva! Låter gott.

  2. Tack för superfina tips Birgitta! 🙂

  3. Har du något recept på dessa lite magrare köttsorter(fågel och vilt)? Behöver man tillsätta fett då för att få fin smak och konsistens?

    • Kalvkött är magert det med, så sylta är inte en fet rätr, men annars väldigt näringsrik. Kokt ägg och smör, coleslaw eller rödbetssallad till är gott och gör det fetare 🙂

  4. Jaha! Kalkon och kanske ekokyckling också då!? Vad kul, det öppnar lite nya idéer 🙂 . Kanske lammbog/lammlägg går fint?

  5. Hej Birgitta! Kul att du tar upp ämnet sylta! Jag blev nyligen intresserad av det och googlade på recept samt testade. Min sylta blev mycket neutral i smaken och ganska grov där gelatin och kött separerades lite för mkt. Jag använde fläsklägg samt äppelcidervinäger och lök + salvia vitlök och salt och peppar. Gillar inte kryddpeppar och klassiska julkryddor i kött så testade lite italiensk variant :).
    Men ska testa nu med ditt recept och även makla mitt kött med köttkvarn. Vilka köttsorter är bäst om man inte vill äta kalv?

    • Ja, sylta är riktigt bra, på många sätt. Du kan använda vilt eller kalkon, båda bror säkert godare än på griskött. Italiensk kryddning låter gott 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s