Lucka 2 – Saffranskaka med morot och citrus

Saffranskaka

Tomten har kommit

Som du kanske läste i mitt inlägg igår så har huvudpersonen i min Adventskalender varit ute på vift på egen hand.

Igår dök han då så äntligen upp, efter fem dagar på egen resa. Han hade varit i München av nån märklig anledning…

Nu är ordningen återställd, vi har också äntligen fått allt vårt bagage för en månads vistelse i Alanya och Tomten får börja agera Kalenderpojke igen.

Fram till jul bjuder jag på mina bästa rätter till julbord, fikastunder, glöggfester och alla andra tillfällen när du vill njuta av naturliga julsmaker.

Ät, njut och må gott ❤

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

Pressad mandarin, apelsin eller citron, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad citrussaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl.

Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter.

Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till.

Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt.

Då blir kakan betydligt godare.

Tomten hade samlat på sig en hel del bagagetaggar när han kom...

Tomten hade samlat på sig en hel del bagagetaggar när han kom…

Nu får han lite vila innan det är dags att börja jobba med nya bilder...

Nu får han lite vila innan det är dags att börja jobba med nya bilder…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/02/lucka-2-saffranskaka-med-morot-och-citrus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för ett riktigt bra recept!
    Denna kaka kommer att bakas fler gånger här hemma. Jag använde apelsin och en sockerkaksform som ger en kaka med hål i mitten. Trettonåringen mycket nöjd med resultatet, liksom jag. (Sambon har inte smakat ännu, femåringen var skeptisk.) Precis den där aningen av sötma, utan sötningsmedel, som jag vill ha i fikabröd. Enda tveksamheten var att sesamfröna bidrar till lite matbrödskänsla, men dem byter vi ut mot mandelmjöl eller finhackade mandlar nästa gång. Har också hunnit testa att kakan fungerar bra att frysa och att tina bitvis i mikro, vilket gick utmärkt! Hurra!

    • Tack, oj så glad jag blir att få en så fin kommentar. Bra idé med hackad mandel, det ska jag testa också 🙂

      • Mandelmjöl funkade bra till formen. Med tillsats av en matsked honung (homeopatiskt nog?), uppskattades kakan av flertalet av de ”normalätande” barn som fick smaka, samt mina arbetskamrater. Men för oss är den tillräckligt söt utan honung. Sambon gillade den också. Och sambons farfar!

      • Så bra att den passade er allihop ❤

  2. Hej,

    Vad har du för storlek på formen?

    Mvh
    Louise


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s