Glutenfri formfranska LCHF och Paleo

Birgitta Höglunds formfranska LCHF och Paleo

Söndagsbrödet

Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.

Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.

Glutenfritt formbröd

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Ecocaféets smörgåstårta

Ecocaféets smörgåstårta…

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/06/12/glutenfri-formfranska-lchf-och-paleo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Här kan du läsa mer på Mariann Anderssons blogg, hon använder kokosnötmjöl i sina recept. http://mariannslchf.se/baka-med-lchf/kokosnotsmjol/viktig-fakta-om-kokosnotsmjolet/

  2. Hejsan!
    Du skriver kokosnötsmjöl, är det samma sak som kokosmjöl?
    Har letat i varenda affär utan att hitta kokosnötsmjöl nämligen.
    Tacksam för svar !

    • Jag brukar köpa Aman Prana som är ett kokosnötmjöl och har lägre kolhydrathalt. Det brukar finnas i hälsokosbutiker. En del billigare kokosmjöl har betydligt högre. Så det finns en skillnad om man är känslig. Tillverkningssättet är olika.

  3. Absolut.
    Det gör jag snart.
    Då kanske jag har lärt mig något nytt?!

    Och vad säger du om jäsmedlet?

    • Fint. Jag använder inte nåt för jäsning när jag vispar äggen riktigt hårt, men du kan väl prova med lite bakpulver om du vill 🙂

      • Ja, det kan jag göra.
        Plus de hårdvispade äggen.
        Både hängslen och livrem, det blir väl bra. 😉

      • Då borde det lyckas riktigt bra, hör gärna av dig igen hur det blev 🙂

      • Javisst! 🙂

  4. Hej Birgitta,

    Jag tycker mycket om din blogg och dina recept är pålitliga.
    Men sist lyckades jag inte alls, det var med Formfranskan.
    Det blev kladdigt och döbakat.
    Jag undrar om det ska vara något jäsmedel? Det brukar det ju vara…

    Detta med att koka upp kokosmjölken med oljan och sedan hälla det över äggsmeten gjorde mig betänksam, men jag gjorde det ändå. Smeten blev liksom grynig ungefär som äggvisp blir av hetta. Skulle Mjölken/oljan kanske ha svalnat först?

    Hela brödet blev inte misslyckat. I kanterna blev det riktigt fint. Och det smakade gudomligt gott! Det är därför jag skriver till dig för att utröna vad jag kan rätta till med baket.

    TACK för din generositet och alla härliga recept! 🙂

    Vänligen
    Cecilia

    • Hej, vad synd att det blev misslyckat.

      Vispade du äggen riktigt tjockt innan? När man sen vispar ner det varma så blandas det bra utan att bli äggröra, gör oftast så här i mina bröd.

      Kan bero på ugnsform och ugnstemp också, det kan ju variera mycket. Bättre lycka nästa gång 🙂

      • Tack, Birgitta för svar! ❤

        Jodå jag vispade i 5 minuter och smeten blev tjock och fin.
        Jag tror som du att ugnen är det som ska ändras på. Längre tid säkert. Smaken är så god så jag ska fortsätta och experimentera – jag är ju en envis typ! 🙂

        Men stämmer det att du bakar utan jäsmedel i detta recept?

        Jag använde min favoritform i porslin, den brukar funka.

        Ja, det är spännande nästan jämt och skam den som ger sig!

        Jag är en riktig smörgåsälskare!

      • Hör gärna av dig igen om du provar att baka en gång till 🙂

      • Hej igen, Birgitta!

        Nu har jag bakat formfranskan igen och det blev så lyckat!
        Sååååå gott!
        Vad gjorde jag annorlunda?
        Det mesta var att brödet var inne i 2½ timma!
        Mjölken/oljan var något mindre het.
        Jag tillsatte också 1 msk bakpulver eftersom jag skulle få en gäst som äter LCHF och jag ville verkligen lyckas. (Hon älskade det!)
        Nästa gång ska jag utesluta bakpulvret. Skönt att slippa majsmjölet.

        Jag kommer att fortsätta baka detta supergoda bröd.

        Ja, tack för hjälpen, Birgitta! 🙂

      • Hej, så glad jag blir att det lyckades bra och att ni tyckte om mitt bröd ❤
        Ugnsvärmen kan vara väldigt olika, min ugn är från 1991 och inte den bästa… 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: