Halloumibröd

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndagar är lika med bakdagar för många.

Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd på söndagarna.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Halloumibröd

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på de här kokböckerna.

På bilden nedan ser du ett annat sätt att använda halloumi, nämligen i våfflor, här tillsammans med gröna ärtor.

Receptet finns i kokboken Baka med frukt & grönt.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/06/05/halloumibrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Gjorde detta halloumibröd nu. Den jag just provsmakade var blöt och lite ”svampig”. Gjorde 8 st av satsen. Inte speciellt stora. Osten flöt ut, utanför ”bullen”.
    Något jag gjort fel, tro?
    Tack för inspiration!
    /Anita

    • Hej Anita. Det kan kanske bero på vilken sorts halloumi du använt. Märkt att en del, billigare sorter beter sig väldigt konstigt på grillen och blir just blöta och flyter ut istället för att vara fasta och gnissliga. Så satsa på äkta cypriotisk Halloumi nästa gång 🙂

      • Ok! Ska testa med en annan sort! Vid vanlig matlagning, stekning, grill har jag inte haft ”problem” med den jag använde, men kanske just bakning är annorlunda. Jag grovrev osten, är det bättre att finriva kanske? *funderar vidare* 🙂
        Tack för svar!

      • Jag grovriver halloumin och det brukar alltid bli bra, har testat flera olika märken utan problem. Lycka till 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: