Internationella Fibromyalgidagen

Staty vid Stadshuset, Stockholm

Uppmärksamma Fibromyalgi

Idag är det Internationella Fibromyalgidagen, en dag för att uppmärksamma ett svårt sjukdomstillstånd som drabbar många runtom i världen.

90% av de diagnosticerade är kvinnor, men det finns ett stort mörkertal bland männen, deras symptom sätts ofta inte i samband med Fibromyalgi av vården.

Jag fick min diagnos för drygt 10 år sedan, efter flera år med kronisk värk efter en ryggskada och efterföljande steloperation.

Som många känner till vid det här laget så har övergången till glutenfri LCHF för 7 år sen gjort väldigt mycket för min hälsa.

Då hade jag lyssnat på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist, hon hade blivit symptomfri från sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF.

Så jag la om kosten dagen efter och blev mycket snabbt bättre, från både värk och trötthet.

En lite kontroversiell tanke att föra fram har jag fått erfara genom åren.

En del med Fibromyalgi har reagerat negativt på att kosten skulle kunna hjälpa och att det då inte är det jag lider av.

Jag har aldrig sagt att jag blivit frisk från sjukdomen, den visar sig då och då vid väderomslag och stress.

Men den har blivit enormt mycket lugnare mot när jag åt en stor mängd kolhydrater, mest i form av pasta, mackor och bullar.

Här kommer länkar till några av de tidningsartiklar jag varit med i under de senaste åren.

Den mest spridda artikeln skrev medicinjournalisten Åsa Holstein i Hemmets Journal för 1½ år sen.

Den är en av tidningens mest spridda artiklar genom tiderna på nätet, den har delats av över 6000 på Facebook.

Och här en artikel av Anna Horn i Året Runt. Du kan läsa mer om den med fler länkar här på bloggen.

Här är det första inlägg jag skrev om min sjukdom härinne 2011, Fibromyalgi och LCHF.

Vill du hellre lyssna på en podcast så blev jag intervjuad av Anna Sparre på 4Health.

Bilderna i inlägget är från några långpromenader i Stockholm förra veckan.

Du må tro att det känns fantastiskt att jag kan gå nästan obehindrat idag, med tanke på hur handikappad jag varit🙂

Ju mer kunskapen sprids om att maten kan ha en del i sjukdomen, desto fler kan bli hjälpta, så jag blir väldigt glad om du delar mitt inlägg.

Inte bara på Facebook utan även till vänner och bekanta som inte har det. Tack❤

Stockholm

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/12/internationella-fibromyalgidagen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Idag är det Internationella fibromyalgidagen. Birgitta Höglund har uppmärksammat det på sin blogg. […]

  2. Grattis till Din väg för bättre hälsa !

    Men apropå kolhydrater – så är väl socker i alla dess former ett beroendeframkallande Gift för kroppen – eller ?

    Sugar: The Bitter Truth

    • Tack, Josef. Ja, socker är inget jag använder, som du föredrar jag honung, men det blir ju socker av det med… Professor Lustighs video är mycket sevärd🙂

      • Birgitta – ekologisk honung att hålla min sockerdrog i schack med – har jag frångått. Istället har jag övergått till att före frukosten vällustigt tugga i mig sex stycken ekologiska russin + att jag efter middagen tar en matsked rårörda lingon – med mycket vispgrädde till – som efterrätt.

        Det fungerar bättre för mig än vad pyttesmå mängder honung några gånger under dagen gjorde – i meningen att få i mig minimalt med sött.

      • Ja, vet att du åt honung tidigare, det gjorde jag också då och då. Men nu mycket sällan. Man tappar lusten för det söta efter många år utan socker🙂

      • Jappp…


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s