Räkmousse till påskbordet

Räkmousse

Restaurangtips

Det här receptet hittade jag på, när jag i mitten av 90-talet jobbade som Köksmästare på Verkö Slott.

Det receptet som finns nedskrivet i min minst sagt välanvända anteckningsbok är för 100 personer, här har jag gjort om det för hemmabruk.

Vill du ha en mjölkfri mousse så använd kokosgrädde istället, syran från vin och chilisås tar effektivt bort kokossmaken.

Räkmousse 4-6 port

200 g stora räkor med skal

1 dl crème fraiche eller smetana

1 ägg

1 msk vitt vin, citron eller lime

1 msk chilisås

2 gelatinblad

Salt

Cayennepeppar

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Skala räkorna, spara skalen i frysen till en god räksoppa.

Finhacka eller mixa räkorna. Dela ägget och rör ner gulan och crème fraiche i räkhacket.

Smaksätt med chilisås, salt och cayenne.

Krama ur gelatinbladen och smält i vinet/citrussaften på svag värme.

Rör ut med en matsked av räksmeten och blanda sen ner det tillbaks.

Det här gör jag för att inte gelatinet ska stelna snabbt i klumpar i moussen.

Vispa vitorna till riktigt hårt skum. Ta lite av räkröran och rör ner i äggvitan.

Vänd försiktigt ner resten av vitan i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna. Du kan också förbereda räkmoussen dagen innan, då utvecklas ännu mer smak.

Du kan också låta moussen stelna i små portionsformar.

Vid serveringen doppar du formen en kort stund i varmt vatten och drar en kniv runt kanten, så går de lätt att stjälpa upp.

Här en bild på en sådan mousse från den tyvärr numer nedlagda Tidningen Mat och Hälsa, sedermera Matkärlek, när de hade en påskspecial med mina recept häromåret.

Du hittar här alla mina recept från tidningen på Recepten.se.

För fler tips till påskbordet så finns här mina 130 receptlänkar med påskfeeling.

God och Glad Påsk!

Räkmousse

Räkmousse i glas

Reklam för en god sak

Ge bort en Wonderbag istället för ett påskägg fyllt med godis i år.

Den innehåller såväl miljövänlighet som välgörenhet och mina recept för ett lyckat långkok.

Som ett Kinderägg för vuxna, med 3 överraskningar i 1 😉

Specialpris nu i påskhelgen, fram till 28/3 kostar den icke-elektriska långkokningsbagen 699 kr inkl kokboken.

För varje såld bag doneras en till en behövande familj i Sydafrika genom Wonderbag Foundation.

Läs mer om erbjudandet här på Wonderbag Sweden.

Wonderbag med kokbok

Påskägg...

Påskägg…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/03/24/rakmousse-till-paskbordet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta
    jag är en av dina stora fans och har flera av dina kokböcker. Detta är måhända lite OT, men jag gjorde din köttfärssås från ”Långkok” och jag som gillar kryddstarkt tyckte den var god men min hustru gjorde det inte och när hon gick igenom receptet så sa hon: ”två MATSKEDAR rosépeppar! Det måste väl vara två TESKEDAR!”
    Tja, jag vet inte, kommer förstås att minska nästa gång, men är det en felskrivning och har du fått fler kommentarer om detta?
    hälsn BosseB

    • Hej Bosse, så roligt att du tycker om min blogg och böcker 🙂
      2 matskedar är helt rätt, rosépeppar är en mycket mild och aromatisk krydda som till och med används i desserter.
      Kan det vara så att ni blandat ihop den med röd chilipeppar?
      Ingen annan har hört av sig om det.
      Men det kan ju vara en smaksak, jag är väldigt förtjust i just den kryddan 🙂

  2. Tack för svar och tips! Detta ska genast påbörjas så att jag kan servera på buffen imorgon. Glad Påsk tillbaka!

  3. Hej Birgitta
    Kände att jag bara måste skriva!!!! Jag blir glad i hela kroppen, när jag läser din blogg. Fantastisk inspiration genom bilder, förslag, recept. Såg dig senast i en strikt lchf grupp på fb.Blev först
    Glad, men såg sen en massa inskränkta kommentarer mot att du skulle få lägga upp dina fantastiska recept ( länka)
    Säger bara!!… Forsätt att vara du o sprid din inspiration 😀😀😀😀
    Hoppas du får en fantastisk Påsk
    Magnus

    • Tack Magnus, vad glad jag blir av din kommentar ❤ Ja, jag tycker det räcker med att jag gratis delar mina recept, vill inte börja räkna kolhydrater och annat åt alla.. 😉 Glad Påsk ❤

  4. Mmmmm….låter och ser jättegott ut! Om jag har stora färdigskalade räkor….hur mycket tror jag ska ta då? 100 g? Köpte nämligen Änglamarks räkor idag och sedan såg jag ditt recept.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s