
Kycklingleverpaté från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson
Påskpaté
Den här milda patén smakar gott som en liten förrätt med en mycket fräsch och syrlig havtornsgelé.
Vill du ha en paté med smak av vanlig leverpastej, byt då ut starkvinet mot 3-4 små ansjovisfiléer.
Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo.
Den är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.
Kycklingleverpaté ca 10 port
250 g kycklinglever
200 g kycklingbröst
100 g smör
2 dl smetana
2 äggvitor
½ dl torr sherry, portvin eller madeira
1 msk fiberhusk
ca ½ msk salt
2 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
Sätt ugnen på 150º. Gör ett vattenbad som patén ska gräddas i.
Ställ in en form med hög kant i nedre delen av ugnen och fyll på med varmt vatten till 2/3.
Smält smöret och låt det svalna. Skölj lever och kycklingbröst i kallt vatten, låt rinna av väl i durkslag.
Lägg dem på hushållspapper så all vätska sugs upp. Skär sen i mindre bitar.
Kör till en slät smet i en matberedare tillsammans med kryddor, fiberhusk och vin.
Blanda snabbt ner smetana och äggvitor. Vill du ha patén helt slät så passera smeten genom en nätsil.
Stek en leverplätt i lite smör och känn efter om smeten är tillräckligt kryddad.
Klä en terrinform eller liten ugnsform på ca 1 liter med plastfilm och fyll i leversmeten.
Täck väl med plasten och lägg ugnsfolie eller lock över.
Grädda i 1½ timme, använder du termometer så ska den stå på 80 grader när patén är klar.
Ställ formen i diskhon med kallt vatten runt så den svalnar fortare. Ställ sen i kylen över natten innan den stjälps upp ur formen.
Dela upp i mindre bitar och frys in i burkar det som inte går åt närmsta dagarna.
Skeda upp patén med en sked doppad i varmt vatten eller skär den i skivor med en vass kniv spolad i varmt vatten.
Jag har fått flera frågor om det verkligen går att använda plastfilm i ugnen.
Och ja, den tål ugnsvärmen när man gräddar i vattenbad.
Jag använde det mycket till olika patéer som är lösa i konsistensen när jag jobbade på restaurang.
Vill du av nån anledning inte använda plast, så går det bra att bara smörja formen rejält, men då är det inte säkert att den går att stjälpa upp för att skäras i skivor.
Det blir också fint att ställa fram hela formen på buffén, så får gästerna ta patén själva med sked.

Havtorn…
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se
Havtornsgelé
1 dl frysta havtornsbär
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm havtornsbären i en kastrull och blanda ner de urkramade gelatinbladen.
Häll upp i en liten form och låt stelna några timmar i kylen.
Ta upp gelén med en stekspade och skär i små fyrkantiga bitar.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!