Smörgåstårta LCHF och Paleo – glutenfri och mjölkfri

Smörgåstårta LCHF - Paleo Foto Lindha Vikström

Smörgåstårta LCHF – Paleo
Foto Lindha Vikström

Smörgåstårta à la Ecocaféet

Som jag skrivit tidigare så jobbar jag som receptkonsult åt nyligen öppnade Ecocaféet i Östersund.

Där jobbar även Lindha Vikström, mer känd i LCHF-kretsar som Halva Lindha.

Vi har slagit våra kloka huvuden ihop och tagit fram en smörgåstårta som passar alla oss som njuter av LCHF och Paleo.

Och förstås alla andra som vill ha ett gott glutenfritt och mjölkfritt alternativ, tyvärr är det ju inte så vanligt att hitta sånt på caféer, än.

Idag bjuder jag och Lindha på ett recept så du kan göra smörgåstårtan själv därhemma.

Brödreceptet är det som jag skapade i höstas till varma mackor i ett mackjärn från Eldmark.

Det recept som används på Ecocaféet nu är lite omändrat för att passa i storproduktion, det bakas till caféet av Almuths Baksterhus på Frösön.

Jag håller det receptet hemligt eftersom vi hoppas det brödet kan säljas i större skala framöver, precis som de Spröda frökex Huså Bröd bakar efter mitt recept.

Lindhas laxröra serveras också på caféet som den är med frökexen som tillbehör, det är en väldigt god kombination.

Lite kuriosa i sammanhanget är att den första smörgåstårtan såg dagens ljus just i Östersund, den skapades av Konditor Gunnar SjödahlWedemarks för 50 år sen.

Formfranska

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor på längden eller tvären, om du vill göra smörgåsbakelser.

Förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Eller lösfrys skivorna och ta fram och tina när du ska göra tårtan.

EcoCaféets smörgåstårta Foto Lindha Vikström

EcoCaféets smörgåstårta
Foto Lindha Vikström

Laxröra till 1 smörgåstårta för 8-10 pers (Lindha Vikströms recept)
400 g varmrökt lax
4 dl majonnäs
6 mjukkokta, finhackade ägg
1 finhackad rödlök
1½ msk pressad citron
½ dl finhackad dill
Salt och vitpeppar
Dela laxen i mindre bitar. Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör om försiktigt och smaka av.
Skär formbrödet i skivor på längden och bred röran mellan skivorna.
Svep in i plast och låt stå i kylen ett par timmar så den blir saftig.
Bred ett lager majonnäs över tårtan och garnera med till exempel sallad, kokta ägg, gurka, tomat, fiskrom, ärtskott och dill.
Ett tips från min tid på restaurang när jag gjorde många smörgåstårtor, är att fukta brödskivorna med lite vichyvatten innan de läggs ihop med fyllningen.
Man sprayar över vichyvattnet med hjälp av en blomsprayflaska.
Vegetarisk omelettrulle med valnötter

Vegetarisk omelettrulle med valnötsfyllning

Tips på fyllningar jag använde under åren på restaurang

Fint tärnad rökt ren/älgstek med pepparrot, majonnäs och purjolök

Leverpastej utrört med lite konjak eller vatten, rosépeppar och finhackad saltgurka

Mixad eller finhackad skinka blandad med majonnäs, senap och gräslök

Fler tips på fyllningar (obs ej mjölkfria i recepten)

Laxmousse

Räkmousse

Vegetarisk valnötsfyllning

Smörgåstårta på Ecocaféet i Östersund... Foto Lindha Vikström

Smörgåstårta på Ecocaféet i Östersund… Foto Lindha Vikström

 

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/01/09/smorgastarta-lchf-och-paleo-glutenfri-och-mjolkfri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åååh mums! Den här ska jag nog göra nu när jag får ett gäng ungdomar på besök.

  2. Hej! Tänkte baka en paleo smörgåstårta till ett kalas men har en gäst som är äggallergiker, går det att byta ut äggen mot något? Tänkte först om man skulle använda chiafrön men det är så stor mängd ägg i receptet att brödet då mest kanske blir ett chiabröd. 😊

    • Det blir ju svårt med det här brödet. Du kan ju använda mitt fröknäcke och göra en fin bakelse av till den som inte tål ägg. Här tyvärr inget mjukt bröd utan ägg. Kikärtsspad från burkkikärtor går att använda istället för ägg i bröd, men då är det ju inte riktigt Paleo heller.

  3. Hej Birgitta!
    Hoppas du läser här ibland🙂. Undrar om du kan hjälpa mig med recept på en smörgåstårta?

    Jag ska om ca en månad fira min mammas 85 års dag och vill baka en LCHF smörgåstårta för 8 hungriga personer (storätare som gärna tar mer än en bit).
    Har googlat olika recept och även tittat på dina recept men hittar bara bakelsevarianten hos dig.
    Jag vill göra en klassisk tårta med tre bottnar och ska ha fisk och skaldjur+avocado och ägg som protein på den.

    Jag skriver till dig nu eftersom du har så gedigen kunskap. Själv har jag mkt liten erfarenhet av just smörgåstårta så tycker det är svårt att veta hur mycket man behöver för tre bottnar och en ca 14 bitars tårta.
    Söker en botten som är hyfsat lättbakad, och håller ihop fint utan att smula. Ofta när jag följer tårtbottenrecept brukar det bli mindre storlek än receptmakaren själv beskrivit. Den här tårtan ska vara stor och fin och hög.

    Om du har tid får du även skriva ca hur stora mängder av majonäs, grädde och cf mm som behövs till en tårta av denna storlek.

    Bästa hälsningar Carin

    On 14 september 2016 at 07:04 Birgitta Höglunds Mat said:

    Hej. Vad bra att du kopierade din fråga hit, kan omöjligt svara på alla personliga frågor på alla olika sociala medier, här når svaren tusentals läsare varje dag🙂

    Det är en variant av mitt formbröd som vi använder till smörgåstårtan på Ecocaféet, sen skärs den bara upp i bitar och garneras till bakelser.

    Du kan baka tre formbröd, skära till landgångsbröd och bygga en fyrkantig tårta.
    Eller grädda i runda formar om du hellre vill ha den formen på tårtorna.

    Här är brödreceptet och Lindha Vikströms ( http://www.halvalindha.se ) recept på fyllning som räcker till 8-10 portioner.
    Lycka till och gratulera din mamma från mig🙂

    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/01/09/smorgastarta-lchf-och-paleo-glutenfri-och-mjolkfri/

    On 14 september 2016 at 20:35 carin said:

    Hej Birgitta!
    Stort tack för recepten! Jag antar att du menar att varje botten är en sats formbröd?
    Blir den tunn och platt eller fluffar den upp sig något under gräddningen?
    Hälsningar Carin

    On 14 september 2016 at 20:57 Birgitta Höglunds Mat said:

    Hej igen. Vet inte riktigt hur du menar, men som du ser på bilden på mitt bröd så blir den stor som en vanlig formfranska och ger fina skivor. Du skär till tårtan skivor längs med och bygger en smörgåstårta på höjden av dem. Den är varken tunn eller platt.

    On 14 september 2016 at 22:01 carin said:

    Hej Birgitta! Jag menade att jag vill göra en stor rund eller fyrkantig tårta. Ska man då göra en sats formbröd per botten? Och om man gräddar en botten i en rund eller fyrkantig form som en tårtbotten, blir den för tunn då tror du?
    Hälsningar Carin

    On 14 september 2016 at 22:13 Birgitta Höglunds Mat said:

    När jag gör fyrkantiga tårtor så bakar jag tre formbröd.
    Skär dem på längden till landgångsbröd.
    Lägger tre skivor bredvid varann till botten.
    På med ett lager fyllning, sen lägger jag tre skivor bredvid varann, men på motsatt ledd, så blir tårtan stabilare.
    På med ett lager fyllning igen och upprepa med så många lager fyllning du vill ha och hur hög du vill ha den. Tror du den blir för låg ändå, så baka ett bröd till så är du på den säkra sidan🙂
    För rund tårta, ta tre satser till två formar så får du till bra höjd på dem, öka då gräddningstiden med ca 15-20 min.

  4. Blir inte äggsmeten grynig om man har i het vätska?
    Jag förstår att man måste vispa under tiden men ändå.

  5. Den smörgåstårtan ska vi göra i påsk 🐣🐣🐣

    • Smaklig måltid och Glad Påsk 🙂

    • Gjorde du tårtan?
      Blev den bra?

  6. Kan man använda smör istället för kokosolja?🤔

    • Ja, det går alldeles utmärkt 🙂 Och grädde istället för kokosgrädde också om du vill.

    • Hej
      Försöker hitta rätt för att ställa en fråga. Jag undrar vad det är för slags kokosmjöl du använder. Fiberhalten varierar i olika sorter och tar jag såmycket som 2 dl av ”min” sort brukar brödet bli väldigt torrt och strävt.
      Tack för en underbar blogg med fantastiska recept. Har precis införskaffat en wonderbag också 🙂
      hälsnignar Ami

      • Hej och tack. Frågor kan du ställa i senaste inlägget eller var du vill 🙂
        Jag använder oftast Risenta numer, ibland Aman Prana men det är lite torrare. Man får känna sig fram lite, så du kan ju minska om din sort gör det torrt.
        Menar du att du testat det här receptet och det blivit torrt?

      • Tack för snabbt svar. Jag har mjölet från rawfoodshop och det har så hög fiberhalt. Det kanske är det som gör det. Drar ner lite på det och testar mig fram.

      • Hoppas det blir bättre, hör gärna av dig igen hur det blev 🙂

      • Återkommer när jag HAR testat. Den erfarenehten var från annat brödbak 🙂

      • Tänkte nog det, för det här brödet innehåller så mycket vätska och fett, så det borde även funka med ditt mjöl utan att bli torrt 🙂

  7. skitbra! Duktig är du, tack

  8. Vad skulle man kunna använda istf mandelmjöl till brödet (till nötallergiker)? Det får inte heller vara gluten.

    Allt såg väldigt gott ut. Tack.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s