Lucka 20 – Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.

Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också 🙂

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…

Här kommer ett sistaminutenjulklappstips som värmer på flera sätt.

Idag den 20 december är sista dagen att beställa en Wonderbag tillsammans med min nya kokbok, så du hinner få hem den innan julafton.

Gå in här på Wonderbag Swedens hemsida och läs mer om den miljövänliga, icke-elektriska långkokningsbagen.

Bagen finns i flera storlekar, de stora kostar 699 kr och den lilla 399 kr. Köper du min kokbok tillsammans med bagen kostar den 50 kr.

Vill du köpa bara boken så kostar den 99 kr här.

För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj i Sydafrika. Delad glädje är dubbel glädje ❤

Wonderbags kokbok

Annonser
Published in: on 20 december 2015 at 05:00  Comments (2)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/12/20/lucka-20-mjuk-pepparkaka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej. Jag provade att baka muffins av din mjuka pepparkaka. Jag tog hälften hasselnötsmjöl och hälften mandelmjöl. Det blev jättegott. De fick t.o.m. godkänt av maken som annars brukar vara skeptisk till lchf-bakverk. På julafton ska jag servera dem med lingongrädde på toppen. Det kommer bli kalas 🙂 /Nette


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s