Julostkaka
Den här ostkakan/saffranspannkakan gjorde jag hemma hos mamma häromveckan, när vi firade jul i förtid.
Jag och Lennart mår båda bättre av ett varmare klimat, så vi firar sen några år jul och nyår i Alanya.
Jag tar med mig lite härliga julbilder i minnet från Julmarknaden på Jamtli, då det som tur var hade kommit lite snö.
Här nedanför receptet får du också ta del av dem, det är verkligen en vacker och traditionell julmarknad med mycket fint hantverk.
Ostkaka med keso 2-4 port
3 ägg
1 dl keso
½ dl grädde
0,5 g saffran
1 nypa salt
Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.
Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad…
Hej Birgitta,
Gjorde saffransostkakan ikväll.
Tyckte den blev lite äggig.
Tänker att ägget binder, är det så?
Finns det något annat jag skulle kunna ta istället för tex ett av äggen?
Sedan saknade jag mandeln, Är det av någon speciell anledning som den inte ingår?
Hur är det näringsmässigt om jag även använder ricottaost istället för keso?
I många recept står det att man ska blanda saffran med lite socker för att det ska ge mer smak, stämmer det?
Helst vill jag inte använda socker, kan jag ta lite, lite fett istället? Tänker att det även bär smaken? Rätt eller fel?
Sedan gjorde jag även championhattarna Mums vad goda! De fick även lite färsk klippt rosmarin. 😘😋😘
Tack för alla goda recept!
Tack 😍 Just den här gjorde jag med ägg och keso, men har flera andra ostkakor som du kan testa istället. Skriv bara ostkaka i sökfunktionen uppe till höger så kommer de recepten upp. Du behöver inte använda socker, det är mest när man mortlar saffran som man tillsätter lite för att det ska bli med finfördelat. Du får jämföra innehållsförteckningen på ricotta kontra keso, jag har inte det i huvudet 😉