Till julens kaffebjudningar
Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.
Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.
Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.
Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.
Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…
Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute 😉
Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.
Björksockerkaka LCHF
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl björksocker
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
För saffranskaka:
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.
Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.

Tomten på väg till EcoCaféet en gråmulen decemberdag…
Hej. Jag fick jätte tjock konsistens på smeten. Stämmer det? Mvh
Kan bero lite på äggstorleken, men den blir ju fastare än en vanlig sockerkakssmet. Hur blev kakan när du gräddat den då?
Hej!Jag gillar verkligen din sida men jag har bytt mail-adress och undrar om jag kan få dina tips ärven i fortsättningen? mvh/hillevi.s.larsson@gmail.com
Hej. Du får lägga till din adress i prenumerationer en bit ner i högermarginalen, så får du uppdateringar automatiskt 🙂
Måste provas! Skulle det funka med pepparkakskrydda tror du?
Måste prova! Tror du det skulle funka med pepparkakskryddor istället för saffran? Och i så fall hur mycket? Tack för att du delar med dig!
Javisst. Prova med 1-2 matskedar, smaka av smeten för att se hur stark du vill ha den 🙂
Hej
Vart köper jag björksocker..
I större mataffärer som säljer Renée Voltaire eller på hälsokost eller på nätet 🙂
Åh tack för recept. Igår tog mitt björksocker slut tyvörr. Har beställt mer.
Vad rekomenderar du istället och blir det lika bra tror du?
Mvh Isa
Hej, varsågod. Sukrin funkar ju också, men jag är inte så förtjusta i bismaken. Jag använder ju honung ibland, så är det OK för dig nån enstaka gång så kan du ta det 🙂