Lucka 9 – Rimmad julskinka på gammaldags vis

Julskinka

Tillsatsfritt

Kokt julskinka innehåller tyvärr en hel del tillsatser nuförtiden.

Det här är min mammas recept som hon gjorde när jag var liten, ett riktigt gammaldags som från början kommer från min farmor.

I helgen fick jag njuta av den igen när vi firade jul lite i förtid tillsammans, eftersom jag snart åker till Turkiet.

Förr användes salpeter för att skinkan skulle hålla längre, men det behövs inte på samma sätt idag när vi har kyl och frys.

Nu används nitrit mest för att skinkan ska vara rosa, men jag föredrar att äta en som är mer naturlig och utan färg.

Vår julskinka kommer från Görviksgrisen, jag köpte den tillsammans med lite andra godsaker till julbordet på Glada Lådan.

Den hade tyvärr inte så mycket fett, så vi hoppade över att griljera den i år.

Det är ju just ihop med fettranden som griljeringen är god, tycker jag.

Skinkan vägde bara drygt ett kilo, så det räckte att rimma den i en vecka.

Har du en större skinka så låt den ligga i saltlagen 2 veckor innan den kokas.

Här i Östersund hittar du färdigrimmad, ekologisk skinka från Melins på Gårdsbutiken på Frösön.

Melins hemsida finns en lista på fler butiker runt landet.

Vill du göra din skinka på gammaldags vis så ska det vara lite socker i rimningen, men det kan du hoppa över.

Litet julbord för två...

Litet julbord för två, med skinka, senapssill, gravrökt lax, leverpastej och rödbetssallad…

Rimmad julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om.

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan.

Täcker det inte så blanda mer saltlag. Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Juldofter...

Juldofter…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/12/09/lucka-9-rimmad-julskinka-pa-gammaldags-vis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] blev inspirerad av Birgitta Höglunds recept på gammaldags skinka och bestämde mig för att testa det […]

  2. Hej! Tror du det funkar att göra detta med en skinkstek? Blir sugen på att testa, men behöver få tag i köttet på ett smidigt sätt, dvs i köttdisken på ica maxi 🙂

    • Ja, det funkar bra, julskinka är ju just skinkstek fast med svål 🙂

      • Perfekt! Ska jaga rätt på en skinkstek och testa ditt recept 🙂

  3. Jag vill bara kika in och tala om att jag har hängt med dig förr och blev så glad när jag upptäckte att du ännu ”håller låda” när jag har börjat med lchf igen i ett förhoppningsfullt sista försök att få ordning på mig och mitt ätande. Jag med fibromyalgi och transplanterad njure med otäcka mediciner att äta resten av livet. Tack för ditt idogt jobbande med recept och tänkande när det kommer till mat, motion och rent av livet. Kram

    • Tack och välkommen hit igen. Ja du, jag ger inte upp i mitt arbete att försöka förbättra världen 😉 Lycka till ❤


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s