Lucka 8 – Kalvsylta

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Kalvsylta

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Min Långkokbok och LCHF för seniorer är slutsålda, men har kommit i ett samlat nyutgåva med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De finns här på engelska om du har släkt och vänner utomlands.

Mina kokböcker på engelska

Published in: on 08 december 2015 at 05:00  Comments (3)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/12/08/lucka-8-kalvsylta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag är bara en vanlig människa som skriver en blogg efter att jag gått en tretimmarskurs i bloggkunskap , har inga andra kunskaper om datorer. Fråga nån yngre släkting om du behöver mer hjälp än så här 🙂

  2. Det är komplicerat för en ”vanlig” människa att skriva ut Dina recept, som jag tycker är så bra. EN knapptryckning för ETT specifikt recept utan att få med andra texter skulle vara bra. ”Print friendly” är för komplicerat.
    Vänligen
    Ulla Damm

    • Markera rubriken på det recept du vill skriva ut så bara det visas och tryck sen på utskrift om du har svårt att kopiera adressen och skriva ut i Print Friendly.
      Vet inte hur man gör annars, äger ingen skrivare själv 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: