LCHF-lasagne eller moussaka

LCHF Lasagne

Lasagne utan gluten

Idag fortsätter jag att dela med mig av mina personliga favoriter härinne, turen har nu kommit till lasagne på LCHF-vis.

Jag är på väg till Makrigialos på Kreta i 12 dagar för en liten Lugnochro-resa med goda vännen Mona och några till av våra vänner.

Där ska vi ägna oss åt yoga, promenader, lättare träning, goda samtal och så blir det nog lite god matlagning också, vi har en stor utegrill vid vår hyrda villa.

Och så ska vi förstås hälsa på och klappa våra små djurvänner som vi lärde känna när vi var där i höstas, ett gäng katter och lilla hunden Ådi.

Mona med sina små vänner...

Mona med sina små vänner i Makrigialos…

Mer om den resan får du höra när vi kommit hem igen, nu ska jag ta lite datorledigt.

Lägger in några inlägg i förväg här så du får en del matinspiration under tiden.

Du får gärna lägga till mig som vän på Facebook, har just skaffat en ny mobil så jag ska prova att dela med mig av lite bilder från resan där.

Vill du ta del av mina mattips i tidningsform, så finns en hel del att välja på just nu.

Här skriver jag om de 4 tidningar jag medverkat i de senaste veckorna och nu har det dykt upp en till.

Jag blev i vintras intervjuad för en tidning som heter Bättre hälsa, en artikel om hur man kan förenkla matlagningen och minska den vardagliga stressen.

Här kan du läsa tidningen i nätversion, en pappersupplaga av Bättre hälsa följde med som bilaga i påsknumret av ICA-kuriren fick jag höra, riktigt bra för den når ju väldigt många läsare.

Det finns mycket läsvärt i tidningen, bland annat en intressant artikel med Ann Fernholm.

Vi har också fått vara med lite på framsidan, under rubriken Sund och sockerfri.

Tidningen Bättre Hälsa

Klicka på bilden så kommer du till artikeln om mig…

Min mat har inte alltid varit så sund och sockerfri som den är idag. Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne…

Men nuförtiden blir det förstås med grönsaker istället för pastaplattor av vetemjöl och utan söt ketchup.

Här hittar du receptet på min sockerfria LCHF/Paleo-ketchup.

Jag har gjort flera olika varianter av lasagne genom åren men den jag tycker bäst om är en med aubergine, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Garfield

Katten Gustaf…

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en stabbig mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här lasagnen för ännu mer av den varan.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Lasagne 2-3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 liten aubergine

1 påse mangold eller bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och mangold i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till lasagnen.

Grekisk Sallad

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/04/19/lchf-lasagne-eller-moussaka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!
    Det både ser och låter jätte gott ut, jag äter en ganska strikt lågkylhydratversion utav paleo och har fått väldigt mycket inspiration från dig!
    Men jag har en fråga om ägg, jag har läst på en engelsk blogg ”thepaleomom” att spår utav proteiner från hönornas foder finns kvar inuti ägget. Vilket gör att ägg som kommer från hönor som fått spannmål även borde innehålla proteiner från dessa… Tror du att man borde undvika ägg om man inte kan få tag på ägg som inte fått spannmål?
    Det enda jag har tillgång till är från ekologiska höns med tillgång till utevistelse från Catarinas Sprätthönseri i Stora Skedvi, men även om dom är ekologiska så får dom en stor del spannmål som foder.

    • Jag köper ägg från en som har sina höns på frigång ute. Om de nu får i sig lite spannmål tror jag inte det är så farligt. Ägg innehåller så mycket nyttigt så det överväger för mig 🙂

  2. Skickat från Outlook för Android

  3. Önskar dig en riktigt underbar tid i Makrigialos! Hälsa våra vänner på Gabbiano! Kram!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s